The Document Foundation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Document Foundation
ZakladatelFlorian Effenberger
Vznik28. září 2010
Právní formaStiftung (Německo)
SídloBerlín, Německo
Souřadnice
PřidruženíFree Software Foundation Europe
Rozpočet1 100 000 € (2015)
Tržby1,4 mil. € (2020)
Oficiální webwww.documentfoundation.org
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Document Foundation je nadace, která zastřešuje vývoj kancelářského balíku LibreOffice a Document Liberation Project.

Historie[editovat | editovat zdroj]

LibreOffice byl založen členy komunity kancelářského balíku OpenOffice.org, kteří nesouhlasili s tehdejší situací v projektu, kdy společnost Oracle začala požadovat od vývojářů OpenOffice postoupení autorských práv ve prospěch společnosti. Nový balík se brzy začal rychle rozvíjet a i přesto, že byl později OpenOffice.org předán nadaci Apache a stal se tak opět zcela svobodným. LibreOffice ho v současnosti (2014, verze 4.2) ve vývoji, funkcích i efektivitě předčí. Formálně je mezinárodní nadace registrována v Německu, založení bylo oznámeno 28. září 2010 a oficiálně založena byla 17. února 2012.

Orgány nadace[editovat | editovat zdroj]

Členy nadace se mohou stát jednotlivci, kteří svou činností přispívají do projektů nadace. Tito členové volí 7členný řídicí orgán Board of Directors a 5členné Membership Committee, které přijímá nové členy a obnovuje stávající členství. Oba orgány mají dvouleté funkční období. Kromě nich existuje poradní Advisory Board, jehož členy jsou společnosti, jde například o Red Hat, Google, AMD nebo Free Software Foundation.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]