The Beloved

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

The Beloved je britská skupina hrající elektronickou hudbu.

Jejím zakládajícím členem je John Marsh, který nechal v roce 1983 otisknout v hudebních novinách inzerát, na jehož základě se o tři roky později setkal s absolventem Cambridgeské univerzity Stevem Wadingtonem. Ti dva vytvořili jádro skupiny, ke kterému se ještě přidali Tim Havard a Guy Gousden. Skupina měla původně ostrý kytarový zvuk, ten však v roce 1988 vyměnila za směs psychedelické klubové hudby a tanečního popu s nádechem house. Jejich singl The Sun Rising si v klubech získal velkou oblibu. Po něm následovalo v roce 1990 album Happiness, ze kterého pochází úspěšný singl Hello.

O pár let později Waddington skupinu opouští a je nahrazen Marshovou manželkou Helenou. Vychází další album Conscience, na němž se nachází i úspěšný hit Sweet Harmony, ke kterému byl natočen kontroverzní videoklip, v němž vystupuje Marsh spolu se skupinou žen zcela nahý. Klip byl ovšem natočen a upraven tak, že neukázal nic, co by muselo podléhat cenzuře. Jednou z nahých modelek v tomto videoklipu byla i britská televizní moderátorka Tess Dalyová. Tou dobou již skupina přestala používat určitý člen ve svém jméně a ustálil se pro ni název Beloved. Skladbu Sweet Harmony začal ve svých reklamách používat řetězec obchodů se zahradnickým zbožím a potřebami pro kutily Homebase.

Ačkoliv ze singlů Beloved vznikají stále nové remixy a skupina nebyla nikdy formálně rozpuštěna, John se posledních přibližně deset let soustředí hlavně na svoji úspěšnou kariéru klubového DJ a na svůj rodinný život.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Singly[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]