Terumoto Móri

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terumoto Móri
daimjó - hlava klanu Móri
Narození22. ledna 1553
Úmrtí27. dubna 1625 (ve věku 72 let)
Povolánísamuraj
ChoťSeikóin
Seitaiin
DětiNaritaka Móri
Hidenari Móri
RodičeTakamoto Móri a Ozakinocubone
PříbuzníKomahime Šišido (adoptované dítě)
Hidemoto Móri (adoptované dítě)

Motocugu Móri, Motokata Móri a dcera Naritaky Móriho (vnoučata)
Funkcedaimjó
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Terumoto Móri (japonsky 毛利輝元 Móri Terumoto, 22. ledna 155327. dubna 1625) byl synem Takamota Móriho a vnukem a následníkem velkého bojovníka Motonariho Móriho, bojoval proti Hidejošimu Tojotomimu, ale nakonec přešel na druhou stranu a zúčastnil se tažení na Kjúšú (1587) na Hidejošiho straně a postavil hrad Hirošima, tedy v podstatě založil Hirošimu.

Terumoto byl členem Rady pěti starších jmenované Hidejošim. Na vrcholu své moci na konci 16. století Terumoto řídil území s výnosem 1,2 milionů koku. To znamená, že by mohl do boje zmobilizovat více než 120 000 mužů.

Postavil se proti Iejasuovi Tokugawovi, ale nezúčastnil se bitvy u Sekigahary. Terumoto zůstal v té době na Ósackém hradě chránit Hidejoriho Tojotomiho a krátce po Sekigahaře se vzdal. Iejasu zredukoval Terumotovo léno, nechal mu pouze provincie Nagato a Suó v celkové hodnotě 369 000 koku.

Věřil, že je podprůměrný generál a mimo bitevní pole mu chyběla motivace a vůle. Měl jen malý vliv na poslední léta období Sengoku, často nechával bojovat podřízené a nižší členy klanu místo sebe. Věří se, že pokud by bojoval u Sekigahary nebo vzal Hidejoriho na bitevní pole, byl by Iejasu na místě poražen. Nicméně dokázal dobře řídit své panství a úspěšně udržet pohromadě klan Móri, i když jeho panství bylo zredukováno na třetinu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terumoto Móri na slovenské Wikipedii.