Terry Kath

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terry Kath
Základní informace
Narození31. ledna 1946
Chicago
Úmrtí23. ledna 1978 (ve věku 31 let)
Woodland Hills
Příčina úmrtístřelná rána
Místo pohřbeníForest Lawn Memorial Park
Žánryrock
Povoláníhudebník, zpěvák, kytarista a písničkář
Nástrojekytara a hlas
Hlasový oborbaryton
Webwww.terrykath.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Terry Alan Kath (31. ledna 1946 Chicago – 23. ledna 1978 Los Angeles) byl americký rockový hudebník nejvíce známý jako zakládající člen, kytarista a zpěvák kapely Chicago. Jeho velký obdivovatel Jimi Hendrix ho označil za „nejlepšího kytaristu ve vesmíru“.

Vyrůstal v hudební rodině a naučil se v mládí hrát na řadu nástrojů včetně bubnů nebo banja. Během 60. let hrál v různých kapelách vesměs na basovou kytaru, ale nakonec zůstal u kytary sólové, a to ve skupině známé od roku 1967 jako Chicago. Jeho styl hry se stal jednou z esenciálních složek zvuku kapely, která v 70. letech získala velkou popularitu. Jeho typickým nástrojem se stal zvláštně upravený a nazdobený Fender Telecaster. Za svého života nahrál s Chicagem 10 alb.

Kath se dlouhodobě potýkal se závislostí na alkoholu a drogách. Jeho koníčkem byla sportovní střelba a často si nebezpečně hrál se svými zbraněmi. To vše se mu nakonec stalo osudným, když po jednom večírku vzal svou pistoli, o které byl zřejmě přesvědčen, že není nabitá, přiložil si ji ke spánku a prostřelil si hlavu. Přímý svědek tragédie i další Kathovi blízcí vylučovali, že by mohlo jít o sebevraždu, případ byl tedy uzavřen jako nehoda.

Kath po sobě zanechal vdovu Camelii (roz. Ortizovou), která se později provdala za Kiefera Sutherlanda a od roku 2017 je manželkou Jeffa Lynna. Měli spolu dceru Michelle narozenou roku 1976. Zbytek kapely Chicago uvažoval o tom, že skupinu rozpustí, ale Doc Severinsen, kapelník z Tonight Show Johnnyho Carsona, je přesvědčil, aby pokračovali. Na kytaře Kathe nahradil Donnie Dacus a jeho vokály převzali trumpetista Lee Loughnane a klávesista Robert Lamm.

Roku 1997 Chicago vydalo kompilační album Chicago Presents The Innovative Guitar of Terry Kath, zaměřené na Kathovo muzikantské mistrovství. Roku 2016 byl o něm uveden dokument (Chicago:) The Terry Kath Experience, který natočila jeho dcera Michelle a vedle členů kapely v něm vystoupila řada dalších známých muzikantů. Předtím téhož roku byla kapela Chicago uvedena do Rokenrolové síně slávy; za svého otce cenu převzala Michelle Kath Sinclairová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terry Kath na anglické Wikipedii.