Teatro Malibran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Teatro San Giovanni Crisostomo)
Teatro Malibran
Teatro San Giovanni Cristosomo v roce 1709
Teatro San Giovanni Cristosomo v roce 1709
Základní informace
StátItálieItálie Itálie
MístoBenátky
Budova
ArchitektTommaso Bezzi
Otevření1678
Přestavby23. května 2001
Další informace
Souřadnice
AdresaBenátky
Cannaregio, 5873 - 30131
Oficiální webhttp://www.teatrolafenice.it/site/index.php
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Teatro Malibran je benátské divadlo založené roku 1678. Během své existence vystřídalo několik jmen. Otevřeno bylo jako Teatro San Giovanni Grisostomo (nebo Crisostomo) podle nedalekého kostela. Od roku 1797 bylo známo jako Teatro Civico. V roce 1834 změnilo nakrátko jméno na Teatro Emeronitto, ale hned od následujícího roku se na počest slavné zpěvačky Marie Malibran, která finančně podpořila obnovu divadla, nese název Teatro Malibran.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Teatro San Giovanni Grisostomo postavil architekt Tommaso Bezzi pro rodinu Grimani. Otevřeno bylo během karnevalu roku 1678 operou Carla Pallavicina Vespasiano. Záhy bylo známo jako „největší, nejkrásnější a nejbohatší divadlo ve městě“. Pověst divadla přitahovala i vynikající umělce. V divadle byly uváděny opery Carla Francesca Pollarola, Alessandra Scarlattiho i Georga Friedricha Händela a účinkovali pěvci jako Margherita Durastanti a kastrát Farinelli. Počínaje rokem 1730 začal význam divadla pomalu klesat, i když se mu podařilo udržet svou pozici v čele benátských divadel až do poloviny osmnáctého století. Od roku 1737 byla v divadle uváděna také činoherní představení. Mezi nimi zejména komedie Carla Goldoniho. Po roce 1751 operní představení z divadla téměř vymizela. Provoz divadla se podařilo udržet i po pádu Benátské republiky a následné francouzské okupaci.

V roce 1819 se stal, vedle města, podílníkem divadla Giovani Gallo, který divadlo zrekonstruoval. Divadlo bylo znovuotevřeno operou Gioacchina Rossiniho Straka zlodějka (La gazza ladra). Situace divadla se dále zhoršovala, jediným vlastníkem se stal Giovanni Gallo. Pokračoval v rekonstrukci a divadlu dal nové jméno: Teatro Emeronitto (Divadlo dne a noci). Pod tímto jménem zahájilo divadlo provoz operou Nápoj lásky od Gaetana Donizettiho. 8. dubna 1835 přijela slavná zpěvačka Maria Malibran zpívat hlavní roli v představení opery Vincenze Belliniho La sonnambula (Náměsíčná) odmítla honorář a požádala, aby finanční prostředky byly věnovány na zlepšení podmínek divadla. Na její počest od té doby nese divadlo název Teatro Malibran.

Poslední rekonstrukce divadla proběhla na konci 20. století. Obnovené divadlo bylo otevřeno 23. května 2001 za účasti prezidenta republiky Carla Azeglia Ciampi koncertem z děl Giuseppe Verdiho, Vincenze Belliniho a Richard Wagnera. Dnes divadlo Malibran provozuje Nadace Teatro La Fenice a hostí operní, koncertní a taneční vystoupení a bienále.

Operní premiéry v 17. a 18. století[editovat | editovat zdroj]

Teatro Malibran v noci.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Karyl Charna Lynn: "Teatro La Fenice and Teatro Malibran, Venice", Italian Opera Houses and Festivals. Lanham, MD: The Scarecrow Press, 2005, ISBN 0-8108-5359-0
  • Carol Plantamura: "Italy: The Birthplace of Opera", The Opera Lover's Guide to Europe. Citadel Press, 1996, ISBN 0-8065-1842-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]