Tak jde čas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tak jde čas
Žánrmýdlová opera
RežieAlbert Alarr
Grant A. Johnson
Phil Sogard
Randy Robbins
William Ludel
HrajíMacdonald Carey
Eileen Davidson
Brynn Thayer
Elaine Princi
Deborah Adair
Lauren Koslow
Stephen Nichols
Philece Sampler
Alexis Thorpe
Deidre Hall
… více na Wikidatech
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet dílů14 733
Obvyklá délka30 min a 60 min
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Ken Corday
Albert Alarr
Produkční
společnost
Corday Productions
Screen Gems
Columbia Pictures Television
Columbia TriStar Television
Sony Pictures Television
DistributorSony Pictures Television
Premiérové vysílání
StaniceNBC
Vysíláno8. listopadu 2004
Tak jde čas na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tak jde čas (v anglickém originále Days of Our Lives) je americká mýdlová opera, kterou vysílá v USA od roku 1965 televizní stanice NBC. Seriál byl vytvořen Irnou Phillips a manželským týmem Tedem a Betty Cordayovými; množství prvních příběhů napsal William J. Bell.

Cordayovi a Bell zkombinovali seriál z nemocničního prostředí a tradiční formu seriálu o životě jedné rodiny. Výsledkem byl seriál o doktorské rodině. Děj seriálu sleduje život střední a vyšší třídy v Salemu, fiktivním městě na americkém středozápadě. Tematizuje lásku, manželství, rozvod, rodinný život a příběhy lékařů doplněné o vykreslení jednotlivců s psychologickými problémy. Sledovanost seriálu Tak jde čas po roce 1990 klesala, a proto tvůrci v lednu 2007 oznámili, že po roce 2009 pravděpodobně pokračovat nebude. Ale před ukončením, na konci roku 2008, bylo toto rozhodnutí změněno, takže seriál (po několika dalších prodlouženích) pokračuje.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj seriálu se odehrává v městě Salemu. Od 60. let se točil kolem rodiny Hortonových, k níž později přibyly rodiny Bradyových a DiMerových.

Hlava rodiny Hortonových je dr. Tom Horton a jeho žena Alice. Měli spolu pět dětí a to dvojčata Addie a Tommyho, Mickeyho, Billa a Marii. Tommy se oženil s Kitty s kterou měl dceru Sandy. Dlouho byl považován za mrtvého, protože měl být zabit ve válce v Koreji, po letech se ale vrátil živý.

Addie se vdala za Bena Olsena se kterým měla dvě děti, Julii a Steva. Addie a její dcera Julie se staly součástí milostného trojúhelníku, když se obě zamilovaly do Douga Wiliamse. Ten se oženil s Addie, měl s ní dceru Hope, ale Addie krátce po jejím narození zemřela a Doug se oženil s Julií.

Mickey a Bill spolu soupeřili o Lauru Spencerovou, která byla nejprve vdaná za Mickeyho, ale rozvedla se s ním a vzala si Billa, s nímž měla dvě děti, Mikea a Jennifer. Mickey si vzal Maggie Simonsovou a měl s ní dceru Sarah, jejímž biologickým otcem je však Neil Curtis. S milenkou Lindou měl Mickey ještě dceru Melisu.

V 70. letech přijela do Salemu Marlena Evansová. Vdala se za Dona Craiga a potom se s ním rozvedla. Pak se střetla se svou velkou láskou, Romanem Bradym. Do života jim, ale i celé rodiny Bradyovým zasáhl Stefano DiMera. To nejhorší, co jim udělal bylo, že věznil Romana a Marlenu na sedm a pět let. Na Romanovo místo dal Johna Blacka, kterému vymazal paměť a vsunul vzpomínky Romana. Roman má bratra Boa a dvě sestry Kimberly a Kaylu. Boův skutečný otec je ale Victor Kiriakis. Bo měl vztah s Carli Maningovou a Billie Reedovou ale jeho životní láskou se stala Hope Williamsová. Kimberlina velká láska byl Shane Donovan a Kaylinou láskou se stal Steve Johnson. Jennifer se vdala za Jacka Deverauxa. Marlena a Roman se rozešli, protože Marlen milovala Johna a John se stal její životní láskou.

V roce 2011 vstupuje do děje první gay postava tohoto seriálu, Sonny Kiriakis.[1] Postupně se objevují i další homosexuálně orientované postavy a od podzimu 2012 začíná být v centru dění love story Willa Hortona a Sonnyho Kiriakise. Část americké veřejnosti byla tímto pobouřena a již v době, kdy ještě nebylo zcela jasné, jestli je Will gay, se na blozích objevovaly velmi negativní komentáře.[zdroj?]

Díly[editovat | editovat zdroj]

Seriál měl k 15. listopadu 2023 14 733 dílů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Days of our Lives na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]