T-S 69

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
T-S 69
Základní údaje
Typ srubuizolovaný pěchotní srub
OdolnostIII
Výzbrojlehký kulomet vz. 26
kanón vz. 36 ráže 4,7cm
těžký kulomet vz. 37
2× zdvojený t. kulomet vz. 37
Počet pater2
Nynější stavzákladová deska
MístoLibeč
Zeměpisné souřadnice
Výstavba
Stavební firmaInžesta s.r.o., Bratislava
Betonáž srubučástečná
Velení srubu
Velitel srubunezjištěno
Nadřízené ŽSVTrutnov
Osádka37 mužů

Srub T-S 69 byl projektován a částečně budován jako izolovaný pěchotní srub těžkého opevnění na Trutnovsku umístěný samostatně na pravém křídle tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako součást opevnění Československa proti Německu před 2. světovou válkou.

Význam srubu byl obranný pro zajištění úbočí nad tratí Trutnov - Lubawka v místě zvaném Zadní Libeč. Podle projektu měl být oboustranný s hlavními zbraněmi pod betonem.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Srub byl projekčně umístěn na terénním zlomu svahu na kótě 473 (m n. m.) na pravém křídle tvrze. Důvodem byla nutnost palebného pokrytí i Farské louky v údolí, kterým taktéž prochází železniční trať. Předpolí srubu a linie opevnění měla být zajištěna protitankovou překážkou.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Podle projektu měl být srub vyzbrojen hlavními zbraněmi pod betonem, na pravé i levé straně kanóny se spřaženými kulomety a těžkými kulometnými dvojčaty pro vytvoření souvislé palby směrem na další vzdálenější izolovaný objekt T-S 68 na protilehlém úbočí údolí a směrem k tvrzi na sruby T-S 70 a T-St-S 71. Blízké okolí srubu mělo být zajištěno lehkými kulomety ve dvou zvonech a dvěma lehkými kulomety ve střílnách u vchodu. Pro obranu vstupní chodby byla plánována střílna pro ruční zabraň.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K 1. říjnu 1938 provedena betonáž pouze základové desky.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Novák: Opevnění na Stachelbergu, Jiří Novák, Jablonné na Orlicí 1998, ISBN 80-902326-0-4
  • Zdeněk Komanec, Michal Prášil: Tvrze československého opevnění 1935-1938 1.díl, Společnost přátel československého opevnění, s.r.o., Brno, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]