Přeskočit na obsah

Svetozara Miletića (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svetozara Miletića (Novi Sad)
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoNovi Sad
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svetozara Miletića (srbsky Светозара Милетића) je ulice v hlavním městě srbské autonomní oblasti Vojvodina, Novi Sad. Nachází se v samotném středu města a spojuje hlavní ulici Zmaj Jovina s ulicí Jovana Subotića u budovy Novosadského divadla.

Název[editovat | editovat zdroj]

Ulice nese název podle srbského politika Svetozara Miletiće. Tak byla pojmenována po roce 1918 i 1945. Během maďarské okupace Vojvodiny byla pojmenována po Lajosovi Kossuthovi. Nejstarší doložený název zněl Lebarski sokak.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednu z nejstarších novosadských ulic.[2] Poprvé se objevila na mapě z roku 1745.[3] Vznikla nejspíše zastavěním původní silnice, která vedla z dnešní hlavní novosadské ulice směrem k obci Rumenka. Její podoba je zachována na řadě historických mapování od počátku 19. století dále. Má svůj význam v dějinách města; bydlely zde větší novosadské rodiny a konaly se zde významné události. Žil zde také i bratr srbského panovníka, Jovan Obrenović a narodil se zde i srbský politik a spisovatel Slobodan Jovanović.[3]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice je průjezdná pro individuální dopravu (jeden jízdní pruh v každém směru) až po nejvýchodnější úsek mezi ulicemi Zmaj Jovina a Grčkoškolska je upraven jako pěší zóna a uzavřen pro automobilovou dopravu.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MILETIĆEVA ULICA: Kako je Lebarski sokak postao Panteon Novog Sada (FOTO). mojnovisad.com [online]. [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. ČOBANSKI, Mila; GOLUBOVIĆ, Zvonimir; KUMANOV, Živan. Novi Sad u ratu i revoluciji. Novi Sad: INSTITUT ZA IZUČAVANJE ISTORIJE VOJVODINE, 1976. 756 s. S. 10. (srbochorvatština) 
  3. a b c O MILETIĆEVOJ ULICI. NS Priče [online]. [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. (srbsky)