Světlušky v zahradě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světlušky v zahradě
Původní názevFireflies in the Garden
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka96 minut
ŽánrDrama
ScénářDennis Lee
RežieDennis Lee
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRyan Reynolds
Willem Dafoe
Emily Watsonová
Julia Robertsová
Carrie-Anne Moss
Hayden Panettiere
Ioan Gruffudd
Cayden Boyd
ProdukceSukee Chew
Vanessa Coifman
Marco Weber
KameraDaniel Moder
StřihDede Allen
Robert Brakey
Výroba a distribuce
PremiéraNěmecko 10. února 2008 (Berlinale)
DistribuceUniversal Pictures
Tržby3 322 561 USD[1]
Světlušky v zahradě na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Světlušky v zahradě (orig. Fireflies in the Garden) je americký film z roku 2008 režiséra a scenáristy Dennise Lee v hlavních rolích s Willemem Dafoem, Ryanem Reynoldsem a Julií Robertsovou. Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává v současnosti, ale film obsahuje rozsáhlé flashbacky. Děj se točí okolo tří generací jedné rodiny, kde dominuje otec Charles. Ten má za ženu Lisu, společně mají syna Michaela a dceru Ryne. Film sleduje také Lisinu mladší sestru Jane a její děti Christophera a Leslie, sleduje také Michaelovu bývalou manželku Kelly.

Charles a Michael mají a vždy měli napjaté vztahy, každý z nich rozčiluje druhého. Ve flashbacku z Michaelova dětství Michael předstírá, že ztratil brýle, i když věděl, že je měl pouze v kapse. Aniž by o tomto podvodu věděl, nechal Charles za trest jít Michaela pěšky domů v dešti. Charles celé své rodině vytváří pravidla a tresty za jejich porušení jsou pak ve stylu "oko za oko". I jeho švagrové Jane jeho rozkazovačná nátura vadí. Jane s Michaelem vytvoří jakýsi pakt proti otci. Když Michael zesměšní otce před jeho kolegy, když tvrdí, že napsal báseň, která je ve skutečnosti básní Světlušky v zahradě od Roberta Frosta, je potrestán tím, že musí držet vzhůru své obtěžkané ruce, což ho bolí tak, že si později ani není schopen podat jídlo do úst, a tak ho nakrmí Jane. Když vyrůstají, konflikty eskalují. Michael zasahuje i do konfliktů mezi rodiči, jednou na Charlese zaútočí a srazí ho k zemi.

Po letech, když Charles a Lisa jedou na rodinné setkání do Janina domu na oslavu Lisina absolvování vysoké školy, dojde k tragické události. Charles rychle řídí a když se vyhýbá Christopherovi, který přechází bezstarostně silnici, auto narazí do stromu. Lisa zemře, Charles je zraněn a cítí za nehodu stejně jako Christopher vinu.

Michael vezme Janiny děti Christophera a Leslie na ryby. Snaží se je rozveselit lovem ryb pomocí petard, jak to dělal s Jane, když byli malí. Znepokojený tím, co by tomu řekli Jane a Charles, řekne dětem, aby matce o jejich výletu lhali. Jak předpokládal, Charles a Jane považovali jeho chování za nevhodné. Vztahům uvnitř rodiny nepomůže ani Michaelův hlučný sex s jeho bývalou ženou Kelly, která přijede na pohřeb Lisy.

Následkem všech události Christopher uteče z domu. Najde ho Michael, který ho ujistí, že on není odpovědný za Lisinu smrt. Christopher po jejich rozhovoru trvá na tom, že se domů vrátí sám a Michael mu dá svůj mobilní telefon, kdyby změnil názor. Christopher telefon hned vyřadí a domů se nevrátí po několik dalších hodin. Jane opět vynadá Michaelovi za to, že nechal Christophera samotného. Ten se nakonec v pořádku vrátí. Následují další odhalení a další obviňování. Michael zjistí, že jeho matka měla poměr se svým mladším profesorem Addisonem a měla v plánu Charlese opustit po absolvování školy. Jane během pátrání po Christopherovi přijde na to, že je Kelly těhotná a Michael o tom neví. Michael a Kelly se pak vrátí k sobě a novinu oznámí rodině. Když mluví s Ryne a Kelly o jménech pro dítě, Michael se zmíní o tom, že by se mu líbilo jméno Max. Tak chtěla Lisa pojmenovat Ryne, pokud by byla chlapcem.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Ryan Reynolds Michael Taylor
Willem Dafoe Charles Taylor
Emily Watson Jane Lawrenceová
Julia Robertsová Lisa Taylorová
Carrie-Anne Moss Kelly Hansonová
Hayden Panettiere mladá Jane Lawrenceová
Cayden Boyd mladý Michael Taylor
Ioan Gruffudd Addison
Shannon Lucio Ryne Taylorová
Chase Ellison Christopher
Brooklynn Proulx Leslie

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Film byl natáčen v Austinu (včetně University of Texas), Bastropu a Smithvilleu v Texasu. Film byl z velké části natáčen v T. A. Hasler House v Bastropu.

Ohlas[editovat | editovat zdroj]

Světlušky v zahradě sklidily negativní reakce kritiky. Server Rotten Tomatoes dává filmu na základě 25 hodnocení kritiků skóre 28%. Oproti tomu uživatelé tohoto serveru hodnotí film průměrnými 47%.[2] Uživatelé ČSFD snímek hodnotí průměrně 72%.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fireflies in the Garden na anglické Wikipedii.

  1. Fireflies in the Garden (2008) [online]. Box Office Mojo [cit. 2011-08-02]. Dostupné online. 
  2. Fireflies in the Garden - Rotten Tomatoes [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2011-08-02]. Dostupné online. 
  3. Světlušky v zahradě v Česko-Slovenské filmové databázi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]