Studánka Na Melíšku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Studánka Na Melíšku
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajKraj Vysočina
OkresPelhřimov
Studánka Na Melíšku
Studánka Na Melíšku
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Typpramen
Odtok vodypovodí Nežárky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Studánka Na Melíšku se nachází v Kamenici nad Lipou, v lesoparku nad řekou Kamenicí naproti zámku a nedaleko silnice II/639 směrem na Antnonku.

První zmínka o studánce se nachází v pověsti o vdově, které onemocněla dcera a nikdo jí neuměl pomoct. Jednoho dne se vše rozhodla ukončit skokem do řeky. Když s dítětem procházela kolem studánky, uslyšela z ní radu, aby dala dceři napít její vody. Vdova poslechla a dcera se jí uzdravila. Na památku nechala nad studánkou zavěsit dřevěný křížek. Zpráva se roznesla po okolí a přilákala další nemocné. Dřevěný křížek byl po čase nahrazen železným a na kopci nad studánkou byla vystavěna kaple Panny Marie Bolestné. Za hraběnky Marie Terezie z Goltzu přibyla křížová cesta od Zámeckého rybníka ke kapličce.

Za císaře Josefa II. byla kaplička v rámci náboženských reforem zrušena, v roce 1799 v dražbě prodána, následně přestavěna na hospodu a v roce 1807 rozebrána na stavební materiál. Křížová cesta byla přenesena na druhou stranu města, kde tvoří základ křížové cesty ke kostelíku sv. Máří Magdalény na Bradle, dnes doplněná o obrazy Romana Brichcina z let 19911993.

V letech 17201734 probíhala na Melíšku těžba stříbra, což přispělo ke zmizení vody ze studánky. Současná studánka byla vybudována Lesy ČR, ale voda není vhodná k pití.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • P. KOUBEK, Krajem zapomenutých studánek. Pelhřimov: Nová tiskárna Pelhřimov 2014 (s. 57 – 58)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]