Strážní věž (Rožňava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Strážní věž
Základní informace
Slohmanýrismus
Výstavba17. století
Poloha
AdresaRožňava, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strážní věž je věž nalézající se uprostřed Hornického náměstí v Rožňavě. Strážní věž je chráněna jako národní kulturní památka Slovenské republiky pod číslem ÚZPF: 808-462/1.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Věž má výšku 38 m a v minulosti byla součástí původní radnice. Stavba věže jako ochranného prvku proti tureckému nebezpečí začala v roce 1643 za rychtáře Martina Weiszera. Dokončena byla v roce 1654, kdy rožňavský rychtář Matej Bakoš pozval do města spišského stavitele Juraje Gerscheuera. Na jižní straně věže byla umístěna pamětní deska se jmény obou rychtářů, datem výstavby a znakem města a ve střeše byla umístěna pamětní listina, v níž Ján Althuem Missnico podrobně popsal všechny události uplynulých 11 let. Nad deskou je umístěna kamenná turecká dělová koule.

V osmém patře věže je malá místnost pro stráž, která měla velmi dobrý výhled na všechny strany. V roce 1766 vyhořela a při opravách dostala dnešní barokní taškovou střechu. Věž je proslulá tím, že měla nejpřesnější hodiny v Uhersku.

V roce 1997 byla věž obnovena a zpřístupněna turistům jako rozhledna. V období od září do prosince 2016 proběhla její rekonstrukce.[1]

Věž měla původně 3 zvony, ale dochoval se pouze jeden, odlitý firmou Buchner v roce 1934. Dochovala se také hodinová zvonkohra.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Strážna veža (Rožňava) na slovenské Wikipedii.

  1. Strážna veža v Rožňave [online]. roznava.sk [cit. 2024-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-07-19. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]