Starý most v Klášterní Skalici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
starý most v Klášterní Skalici
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKolín
Číslo mostu33416-2
Komunikacesilnice III/33416
Dopravasilniční
PřesVýrovka
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý most přecházel tok Výrovky v Klášterní Skalici v okrese Kolín ve Středočeském kraji. Byl sklenut dvěma oblouky na středový sloup s břitem proti toku. Vznikl koncem 14. století zásluhou Matěje, opata nejmladšího cisterciáckého kláštera ve střední Evropě, jehož zbytky se ve Skalici, příhodně nazvané Klášterní, dochovaly až do počátku 21. století. Most sloužil svému účelu po více než 600 let. V 60. letech 20. století byl most necitlivě zpevněn, aby po něm mohla jezdit nákladní auta.

Zánik mostu[editovat | editovat zdroj]

Tento původně gotický most neměl status kulturní památky. V březnu 2014 vypsala Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje veřejnou zakázku na rekonstrukci mostu č. 33416-2. Zakázka byla vypsána na dílo, kdy se odstraní stávajících vrstvy vozovky v rozsahu cca 45 m, provede výkop a následně odstraní stávající konstrukce mostu. Starý most nahradí nový železobetonový mostní objekt včetně křídel a příslušenství, všech terénních úprav před a za mostem a úpravy koryta Výrovky pod mostem. Po marných pokusech prohlásit na poslední chvíli starý most kulturní památkou byla na podzim roku 2015 zahájena jeho demolice.[1] Nový železobetonový silniční most v Klášterní Skalici byl zkolaudován 12. dubna 2016. Náklady na výstavbu nového mostu činily 13,5 miliónů korun.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MAŠÍNOVÁ, Lucie. Historický most je minulostí, brzy místo něj postaví nový. Kolínský deník [online]. 2015-10-26 [cit. 2019-02-11]. Dostupné online. 
  2. Kamenný most (zaniklý) [online]. [cit. 2019-02-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]