Stanislavovo náměstí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stanislavovo náměstí, Place Stanislas, Place de la Carrière and Place d'Alliance in Nancy
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, iv
Odkaz229 (anglicky)
OblastEvropa a Severní Amerika
Zařazení do seznamu
Zařazení1983 (7. zasedání)
Rejstřík památekPA00106099 a PA00106311

Stanislavovo náměstí (francouzsky Place Stanislas, hovorově place Stan'), je obrovské pěší náměstí v Nancy, nacházející se v Lotrinsku, Francie. Od roku 1983 je tento architektonický celek, zahrnující Place Stanislas a prodloužení jeho osy, Place de la Carrière a Place d'Alliance, na seznamu světového dědictví UNESCO.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Náměstí bylo hlavním projektem městského plánu vytvořeného Stanislavem Leszczyńským, vévodou Lotrinska a bývalým králem Polska, jako spojka mezi středověkým starým městem Nancy a novým městem postaveným za vlády Karla III. v 17. století. Náměstí mohlo sloužit také jako place royale (královské náměstí) na počest jeho zetě, Ludvíka XV. Plán spojoval dvě již stojící vzhledné budovy, radnici, nyní umístěnou na svém vlastním velkém náměstí, a vládní budovu.

Náměstí a okolní budovy byly navrženy královským architektem Emmanuelem Héré de Corny (17051763). Výstavba začala v březnu 1752 a skončila v listopadu 1755. Barthélémy Guibal a Paul-Louis Cyfflé vytvořili bronzovou sochu Ludvíka XV., která stála uprostřed náměstí, dokud nebyla během revoluce odstraněna a nahrazena jednoduchou okřídlenou figurou. Náměstí bylo poté přejmenováno na Place du Peuple (náměstí Lidu) a později na Place Napoléon. V roce 1831 byla do středu umístěna bronzová Stanislavova socha a od té doby je náměstí známé jako Place Stanislas.

Náměstí odjakživa sloužilo pro veřejná shromáždění a slavnosti, během své historie ovšem podstoupilo několik významných úprav, dokonce sloužilo dlouhou dobu jako parkoviště (mezi lety 19581983). V letech 2004 a 2005 náměstí prošlo masivní restaurací, inspirovanou originálními plány z 18. století. Desetiměsíční projekt stál přibližně 9 milionů euro.[1] Otevření nového Place Stanislas v květnu 2005 proběhlo u příležitosti oslavy 250. výročí vzniku náměstí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Place Stanislas na slovenské Wikipedii a Place Stanislas na anglické Wikipedii.

  1. Konečný rozpočet pro celou dvouletou stavbu "Nancy 2005, le temps des Lumières", včetně restaurace náměstí Place Stanislas a doprovodných oslav, činil €9,45 milionu [1]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]