Stadio Libero Liberati

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stadio Libero Liberati
PolohaItálie Terni, Itálie
Souřadnice
Otevření1969
Vlastníkměsto Terni
PovrchTráva
ArchitektLeopolda Baruchella
Týmy
Ternana (1969–)
Kapacita
22 000 diváků
Rozměry
105x68 m
WebOficiální web
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stadio Libero Liberati, je fotbalový stadion v italském městě Terni, v regionu Umbria. Byl vystaven v roce 1969.Je pojmenován po místním rodákovy motocyklistovi Libera Liberatiho, který zahynul v roce 1962. Jsou zde i hudební koncerty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 60. letech se město rozhodlo postavit nový stadion, místo starého Stadio viale Brin. Architekt Leopolda Baruchella se rozhodl dát budově, na italské poměry neobvyklou strukturu: stojí na elipsovitém půdorysu se třemi nad sebou umístěnými úrovněmi. Projekt měl i multisportovní hodnoty, protože kolem fotbalového hřiště byla vybudována i atletická dráha.

Stadion byl slavnostně otevřen 24. srpna 1969, při utkání s Palmeiras. V roce 1974 byly přidány další tribuny do prázdného prostoru západní sektoru a krátce poté byla rozebrána atletická dráha. Původně byly tribuny schopny podporovat velmi velké davy. Během zápasu s Římem zaznamenal stadion maximální návštěvnost asi 45 000 diváků (z toho téměř 20 000 římských fanoušků). Následné zpřísnění bezpečnostních předpisů pak postupně omezovalo maximální kapacitu i pod 20 000 míst.

V roce 2008 byly instalovány turnikety a byly umístěny CCTV kamery. V roce 2012 se město rozhodlo že stadion bude bez bariér, bez příkopů, se všemi sektory tvořenými jedinou strukturou (velmi blízko hřiště) a mnoho dalších změn za cenu 3 milionů Euro.[1]

Italská fotbalová reprezentace zde odehrála dva přátelské zápasy. Dne 13. února 1991 zde přivítaly Belgii (0:0) a 24. ledna 1996 Wales (3:0).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stadio Libero Liberati na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]