SsangYong

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SsangYong
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení4. března 1954
Adresa sídlaSoul, Jižní Korea
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Produktyautomobil
Mateřská společnostKG Group
Identifikátory
Oficiální webwww.smotor.com/en/index.html
ISINKR7003620002
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SsangYong Motor Company (korejsky 쌍용자동차) je čtvrtý největší jihokorejský výrobce automobilů. Jméno SsangYong znamená „dva draci“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

SsangYong vznikl sloučením dvou společností: autodílny Dong-hwan (založena v roce 1954) a Dongbang Motor Co (založena v roce 1962). V roce 1963 se tyto společnosti sloučily pod názvem Hadong-hwan Motoru Co.

V roce 1964 Hadonghwan Motor Company začalo stavět džípy pro americkou armádu, dále také náklaďáky a autobusy. Na začátku roku 1976 Hadonghwan produkoval vozidla pro nejrůznější účely. V roce 1977 změnil jméno na Dong-A Motor. V roce 1988 byl převzat společností Ssangyong Business Group a změnil jméno na SsangYong Motor.

V roce 1991 začala technologická spolupráce s firmou Daimler-Benz. V roce 1987 SsangYong získal britský výrobce automobilů Panther Westwinds.

V roce 1997, kdy firma Daewoo Motors koupila akcie Ssangyong Group, se společnost dostala do hlubokých finančních problémů. V roce 2004 koupil čínský výrobce automobilů SAIC 51 % akcií SsangYong Motor Company.

V lednu 2009 byla po 75 milionech ztráty na společnost uvalena nucená správa. Dne 14. srpna 2009 skončily v továrně SsangYong dělnické stávky a společnost zahájila po 77denní přestávce znovu produkci.

Firemní zaměstnanci a analytici obvinili SAIC z krádeže technologií společnosti a z neplnění přislíbených investic. SAIC popřela, že by její zaměstnanci prováděli technologickou špionáž. Faktem je, že SAIC byl obviněn úřadem jihokorejského veřejného žalobce z porušování firemních předpisů a jihokorejských zákonů a z uskutečnění transferu patentovaných technologií vyvíjených s finanční podporou jihokorejské vlády.

Modelová řada[editovat | editovat zdroj]

Osobní vozidla a SUV[editovat | editovat zdroj]


Nákladní vozidla a autobusy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SsangYong na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]