Sporotrichóza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sporotrichóza
Klasifikace
MKN-10B42.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sporotrichóza (latinsky: Sporotrichosis) je onemocnění způsobené houbou Sporotrhix schenckii.[1][2] Zasahuje kůži, podkoží a ve vzácnějších formách též plíce, klouby, kosti a mozek. Díky tomu, že se S. schenckii přirozeně vyskytuje v půdě, hnoji, na rašelinících a rostlinách (např. růže), může zasáhnout farmáře, zahradníky a pracovníky v zemědělství.[1] K přenosu dochází zpravidla v důsledku poranění (např. oděrky či odřeniny kůže), u plicní formy (plicní sporotrichóza) prostřednictvím vdechnutím spór dýchacími cestami. Vzácně je též možné se nakazit kontaktem s infikovanými kočkami (zaznamenány byly i případy nakažení od pásovce, psa, veverky, koně, prasete, ptáka a ryby).[2]

Rozlišujeme tři formy sporotrichózy, a to kožní, plicní a diseminovanou. Kožní forma je nejčastějším typem onemocnění. Projevuje se lézemi a vřídky. Ke vzácnější plicní formě dochází vdechnutím spór. Diseminovaná forma nastává v situaci, když se infekce rozšíří z primárního místa onemocnění na sekundární. Může zasáhnout klouby a kosti (tzv. osteoartikulární sporotrichóza) či centrální nervovou soustavu a mozek (tzv. sporotrichózní menignitida).

Onemocnění postupuje pomalu; první symptomy se objevují 1 až 12 týdnů (v průměru 3 týdny) po prvotním kontaktu s houbou. Vážné komplikace mohou nastat u osob s oslabeným imunitním systémem. Léčba se provádí antimykotiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sporotrichosis na anglické Wikipedii.

  1. a b Ryan KJ, Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology. 4th. vyd. [s.l.]: McGraw Hill, 2004. Dostupné online. ISBN 0838585299. S. 654–6. 
  2. a b GATES, Robert H. Infectious Disease Secrets. 2. vyd. Filadelfie: Elsevier Health Sciences, 2003. 471 s. Dostupné online. ISBN 978-1560535430. Kapitola Sporotrichosis, s. 197–199. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.