Společenství apoštolského života

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sv. Vincenc z Pauly

Společenství či Společnost apoštolského života (latinsky Societas vitae apostolicae) je kanonické společenství v římskokatolické církvi.

Způsob života v tomto společenství je podobný jako u řeholních řádů, s nimiž jsou podle kanonického práva do značné míry podobné. Členy společenství mohou být klerici i laici.

Církevní právo[editovat | editovat zdroj]

V Kodexu kanonického práva z roku 1983 byly vypracovány nejprve  společné standardy pro instituty zasvěceného života (náboženské a sekulární instituty).[1] Poté následovaly předpisy pro společnosti apoštolského života,[2] které v mnoha oblastech odkazují na dřívější sdružení a jsou také zahrnuty do katolického náboženského práva: [3]

Ostatní ustanovení určují organizační opatření, členství a předpisy. Komunity jsou zpočátku schváleny a kontrolovány příslušným diecézním biskupem. Papežské společnosti uznávané jako apoštolské, jsou pod vedením a dohledem vatikánského Dikasteria pro instituty zasvěceného života a pro společnosti apoštolského života .

Členové společností apoštolského života se zavazují k životu podle evangelních rad a obvykle po několika letech skládají věčné sliby, které je navždy spojují s jejich komunitou. Na rozdíl od řeholních slibů jsou tyto z právního hlediska pouze soukromé a neveřejné povahy, a proto mají nižší kanonický závazný účinek než veřejné sliby. Ve způsobu života se společenství apoštolského života příliš neliší od apoštolských náboženských řádů. Obzvláště známými společnostmi jsou milosrdné sestry sv. Vincenta a Pallottini.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gesellschaft apostolischen Lebens na německé Wikipedii.

  1. Cann. 573–606 .
  2. Cann. 731–755 .
  3. Bruno Primetshofer: Ordensrecht. Rombach, Freiburg im Breisgau, 4. Auflage 2003, S. 73.