Jeremiah Gurney: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.3) (robot přidal: en:Jeremiah Gurney; kosmetické úpravy
Dokončení čl.
Řádek 1: Řádek 1:
{{Pracuje se}}
[[Soubor:Jeremiah Gurney00.jpg|thumb|Jeremiah Gurney]]
[[Soubor:Jeremiah Gurney00.jpg|thumb|Jeremiah Gurney]]
[[Soubor:Jeremiah Gurney06.jpg|thumb|Gurneyův Daguerrotypický Saloon, asi 1843]]
[[Soubor:Jeremiah Gurney06.jpg|thumb|Gurneyův Daguerrotypický Saloon, asi [[1843]]]]


'''Jeremiah Gurney''' ([[17. října]] [[1812]] - [[21. dubna]] [[1895]]) byl americký [[fotograf]] a [[Daguerrotypie|daguerrotypista]] působící v [[New York]]u.<ref>[http://www.historiccamera.com/cgi-bin/librarium/pm.cgi?action=display&login=gurney Historic Camera]</ref>
'''Jeremiah Gurney''' ([[17. října]] [[1812]] - [[21. dubna]] [[1895]]) byl americký [[fotograf]] a [[Daguerrotypie|daguerrotypista]] působící v [[New York]]u.<ref>[http://www.historiccamera.com/cgi-bin/librarium/pm.cgi?action=display&login=gurney Historic Camera]</ref>


== Život a dílo ==
== Život a dílo ==
Nejdříve pracoval v obchodu s klenoty ve městě [[Saratoga]], ale brzy přestěhoval své podnikání do [[New York City]]. Krátce na to se začal věnovat fotografii, poté, co jej instruoval a inspiroval [[Samuel Morse]]. Byl jedním z prvních, kdo praktikoval daguerreotypický proces, jako první otevřel v roce 1840 americkou fotografickou galerii na Broadwayi, a nabízel portrét za 5 doalrů.
Nejdříve pracoval v obchodu s klenoty ve městě [[Saratoga]], ale brzy přestěhoval své podnikání do [[New York City]]. Krátce na to se začal věnovat fotografii, poté, co jej instruoval a inspiroval [[Samuel Morse]]. Byl jedním z prvních, kdo praktikoval daguerreotypický proces, jako první otevřel v roce 1840 americkou fotografickou galerii na Broadwayi a nabízel portrét za 5 dolarů.


<!-- He created remarkably detailed portraits, using to the full the remarkable tonal rendition of the process. He selected his clients from New York's society elite, calling them "Distinguished Persons of the Age" and eschewing the political and entertainment figures favoured by his rival, [[Mathew Brady]]. The quality of Gurney's portraits soon ensconced him as the finest daguerreotypist in [[Gotham: A History of New York City to 1898|Gotham]].<ref>[http://www.metmuseum.org/toah/hd/adag/ho_2005.100.325.htm Metropolitan Museum of Art]</ref>
Vytvářel pozoruhodně detailní portréty, využíval v plném rozsahu pozoruhodné tonální ztvárnění procesu. Vybíral své klienty z elitní společnosti New Yorku, nazýval je "významné osobnosti doby" a vyhýbal se lidem z politiky a zábavy, které prefereoval jeho konkurent [[Mathew Brady]]. Kvalita Gurneyho portrétů jej nominovala na pozici nejlepšího daguerrotypisty v Gothamu.<ref>[http://www.metmuseum.org/toah/hd/adag/ho_2005.100.325.htm Metropolitan Museum of Art]</ref>


Gurney's photographic skills received numerous accolades, including a write-up in the [[Scientific American]] of 5 December 1846. The [[New York Illustrated News]], in an 1853 article, wrote that his establishment at 707 Broadway ''"consisted of nine spacious rooms, devoted exclusively to this art."'' In the 1840s Gurney showed his images at numerous exhibitions such as the [[American Institute Fair]] and later at the [[The Crystal Palace|Crystal Palace]] in London, achieving international renown. His business flourished and in 1858 he built a three-story white marble studio at 770 Broadway to house his pictures.
Díky svým fotografickým dovednostem získal řadu ocenění, včetně zápisu do [[Scientific American]] dne 5. prosince 1846. Magazín [[New York Illustrated News]] v článku zveřejněném v roce 1853 napsal, že jeho ateliér na Broadwayi č.p. 707 ''se skládalo z devíti prostorných pokojů specializovaných výhradně na toto umění.'' V roce 1840 vystavoval své fotografie na řadě výstavách např. na veletrhu [[American Institute Fair]] a později na mezinárodní výstavě v [[Crystal Palace]] v Londýně, kde dosáhl mezinárodního renomé. Jeho obchod vzkvétal a v roce 1858 postavil třípatrové studio z bílého mramoru na Broadwayi č.p. 770.


Hrál vedoucí roli v přípravě první vlny průkopnických fotografů jako Mathew Brady, který získal jméno válečného fotografa. Brady byl původně zaměstnán jako tovaryš na výrobu šperků pro společnost ''E. Anthony & Co.'' a vyráběl také vitríny pro Gurneyho daguerrotypie.
Gurney played a leading role in the training of the first wave of pioneering photographers such Mathew Brady, who made a name for himself as a civil war photographer. Brady had been employed as a journeyman making jewelry cases for E. Anthony & Co., and also made display cases for Gurney's daguerreotypes. -->


== Galerie ==
== Galerie ==

Verze z 17. 11. 2011, 23:11

Jeremiah Gurney
Gurneyův Daguerrotypický Saloon, asi 1843

Jeremiah Gurney (17. října 1812 - 21. dubna 1895) byl americký fotograf a daguerrotypista působící v New Yorku.[1]

Život a dílo

Nejdříve pracoval v obchodu s klenoty ve městě Saratoga, ale brzy přestěhoval své podnikání do New York City. Krátce na to se začal věnovat fotografii, poté, co jej instruoval a inspiroval Samuel Morse. Byl jedním z prvních, kdo praktikoval daguerreotypický proces, jako první otevřel v roce 1840 americkou fotografickou galerii na Broadwayi a nabízel portrét za 5 dolarů.

Vytvářel pozoruhodně detailní portréty, využíval v plném rozsahu pozoruhodné tonální ztvárnění procesu. Vybíral své klienty z elitní společnosti New Yorku, nazýval je "významné osobnosti doby" a vyhýbal se lidem z politiky a zábavy, které prefereoval jeho konkurent Mathew Brady. Kvalita Gurneyho portrétů jej nominovala na pozici nejlepšího daguerrotypisty v Gothamu.[2]

Díky svým fotografickým dovednostem získal řadu ocenění, včetně zápisu do Scientific American dne 5. prosince 1846. Magazín New York Illustrated News v článku zveřejněném v roce 1853 napsal, že jeho ateliér na Broadwayi č.p. 707 se skládalo z devíti prostorných pokojů specializovaných výhradně na toto umění. V roce 1840 vystavoval své fotografie na řadě výstavách např. na veletrhu American Institute Fair a později na mezinárodní výstavě v Crystal Palace v Londýně, kde dosáhl mezinárodního renomé. Jeho obchod vzkvétal a v roce 1858 postavil třípatrové studio z bílého mramoru na Broadwayi č.p. 770.

Hrál vedoucí roli v přípravě první vlny průkopnických fotografů jako Mathew Brady, který získal jméno válečného fotografa. Brady byl původně zaměstnán jako tovaryš na výrobu šperků pro společnost E. Anthony & Co. a vyráběl také vitríny pro Gurneyho daguerrotypie.

Galerie

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Jeremiah Gurney na Wikimedia Commons

Reference

Literatura

  • Peterson, Christian A. Chaining the Sun: Portraits by Jeremiah Gurney, ISBN 978-0-8166-3656-3, University of Minnesota Press (1999)

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - fotograf