Paragraf: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
upr.
m Úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
'''Paragraf''' (značka '''§''', podle některých teorií vznikla ve středověku jako [[ligatura (typografie)|ligatura]], dvojité [[S]] ve významu ''signum sectionis'') je zpravidla část [[právní předpis|právního předpisu]] nadepsaná znakem § s pořadovým číslem. Nazývá se tak i samotný znak §, který je jedním ze symbolů [[právo|práva]]. V členění textů jiné než právní povahy se objevuje jen zřídka, některé právní předpisy (např. [[Ústava České republiky|česká Ústava]]) paragrafy naopak vůbec nevyužívají, ale člení se podle '''článků''' (zkratka '''čl.''').
{{Globalizovat}}


== Použití ==
'''Paragraf''' (značka '''§''', podle některých teorií vznikla ve středověku jako [[ligatura (typografie)|ligatura]], dvojité [[S]] ve významu ''signum sectionis'') je zpravidla část [[právní předpis|právního předpisu]] nadepsaná znakem § s pořadovým číslem. Nazývá se tak i samotný znak §, který je jedním ze symbolů [[právo|práva]]. V členění textů jiné než právní povahy se objevuje jen zřídka.


Ve středoevropské legislativě se znak § používá pro označování článků, v některých jiných oblastech se používá pro číslování odstavců.
Ve [[střední Evropa|středoevropské]] legislativě se znak § používá pro označování větších oddílů textu právního předpisu, v některých jiných oblastech se používá pro číslování jednotlivých menších odstavců.


Některé typy právních předpisů České republiky se podle nynějších legislativních pravidel pravidelně strukturují podle úrovní: část – hlava – oddíl – paragraf – odstavec – písmeno. Paragrafy se tedy zpravidla člení na další části. Číslování paragrafů je v textu předpisu vždy vzestupné, počínaje číslicí 1. V české legislativě jsou paragrafy základní, stabilizovanou úrovní členění právních předpisů, t. j. označená část textu si své označení ponechává i při případných [[novelizace|novelizacích]] v budoucnu, takže pokud je do dosud souvislého textu vložen nový paragraf, je označen číslem paragrafu předcházejícího s doplněním písmene, a v případě zrušení paragrafu se čísla následujících paragrafů nemění a číslo zrušeného paragrafu zůstává neobsazeno. Při případných větších nebo postupných novelizacích jsou využívána písmena podle abecedy. Např. po § 19 [[občanský zákoník|občanského zákoníku]] následují § 19a, § 19b, § 19c a až poté § 20. Pro označení plurálu se v minulosti používalo zdvojení (§§ 35 a násl., §§ 16–18), v současné české typografii se i v plurálu používá jednoduchý paragraf.
Právní předpisy [[Česko|České republiky]] se pravidelně strukturují podle úrovní: část – hlava – oddíl – paragraf – odstavec – písmeno. Paragrafy se tedy zpravidla člení na další části. Číslování paragrafů je v textu předpisu vždy vzestupné, počínaje číslicí 1. V české legislativě jsou paragrafy základní, stabilizovanou úrovní členění právních předpisů, tj. označená část textu si své označení ponechává i při případných [[novelizace|novelizacích]] v budoucnu, takže pokud je do dosud souvislého textu vložen nový paragraf, je označen číslem paragrafu předcházejícího s doplněním písmene, a v případě zrušení paragrafu se čísla následujících paragrafů nemění a číslo zrušeného paragrafu zůstává neobsazeno. Při případných větších nebo postupných novelizacích jsou využívána písmena podle abecedy. Např. po § 19 [[občanský zákoník|občanského zákoníku]] následují § 19a, § 19b, § 19c a až poté § 20.


Pro označení plurálu se v minulosti používalo zdvojení (§§ 35 a násl., §§ 16–18), v současné české typografii se i v plurálu používá jednoduchý paragraf.
Některé právní předpisy (např. česká [[Ústava České republiky|Ústava]]) paragrafy vůbec nevyužívají, ale člení se podle '''článků''' (zkratka '''čl.'''). Členění na paragrafy používají i některé právní předpisy vydávané územně-samosprávními celky (kraji, obcemi, městskými částmi či obvody).


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 16. 8. 2011, 15:04

Paragraf (značka §, podle některých teorií vznikla ve středověku jako ligatura, dvojité S ve významu signum sectionis) je zpravidla část právního předpisu nadepsaná znakem § s pořadovým číslem. Nazývá se tak i samotný znak §, který je jedním ze symbolů práva. V členění textů jiné než právní povahy se objevuje jen zřídka, některé právní předpisy (např. česká Ústava) paragrafy naopak vůbec nevyužívají, ale člení se podle článků (zkratka čl.).

Použití

Ve středoevropské legislativě se znak § používá pro označování větších oddílů textu právního předpisu, v některých jiných oblastech se používá pro číslování jednotlivých menších odstavců.

Právní předpisy České republiky se pravidelně strukturují podle úrovní: část – hlava – oddíl – paragraf – odstavec – písmeno. Paragrafy se tedy zpravidla člení na další části. Číslování paragrafů je v textu předpisu vždy vzestupné, počínaje číslicí 1. V české legislativě jsou paragrafy základní, stabilizovanou úrovní členění právních předpisů, tj. označená část textu si své označení ponechává i při případných novelizacích v budoucnu, takže pokud je do dosud souvislého textu vložen nový paragraf, je označen číslem paragrafu předcházejícího s doplněním písmene, a v případě zrušení paragrafu se čísla následujících paragrafů nemění a číslo zrušeného paragrafu zůstává neobsazeno. Při případných větších nebo postupných novelizacích jsou využívána písmena podle abecedy. Např. po § 19 občanského zákoníku následují § 19a, § 19b, § 19c a až poté § 20.

Pro označení plurálu se v minulosti používalo zdvojení (§§ 35 a násl., §§ 16–18), v současné české typografii se i v plurálu používá jednoduchý paragraf.

Související články

  • (znak odstavce, pilcrow sign, paragraph sign)

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - právo