John Pierpont Morgan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
externé, interwiki, úprava
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:JohnPierpontMorgan.png|thumb|John Pierpont Morgan]]
J.P.Morgan je považován, za jednoho z nejvýznamějších '''amerických bankéřů''', který v roce 1860 založil v New Yorku banku J.Pierpont Morgan & Co. Tato banka se dnes jmenuje '''JPMorgan Chase & Co.''' a jedná se nejznámější banku na světě.<br /><br />


'''John Pierpont Morgan''' ([[17. duben|17. dubna]] [[1837]], [[Hartford (Connecticut)|Hartford]], [[Connecticut]], [[USA]] - [[31. březen|31. března]] [[1913]], [[Řím]], [[Itálie]]) byl americký podnikatel a jeden z nejvýznamnějších bankéřů své doby. V roce [[1860]] založil v [[New York]]u banku ''J. P. Morgan & Co''. Tato banka se dnes jmenuje ''JPMorgan Chase & Co.'' a jedná se nejznámější banku na světě.
== Cesta k úspěchu ==
John Pierpont Morgan se narodil roku 1837 v Hartfordu ve Spojených státech amerických v rodině obchodníka a bankéře Junia Spencera Morgana a jeho manželky Juliet Pierpontové. Roku 1854 se s celou rodinou přestěhovali do Anglie, kde jeho otec dostal obchodní nabídku stát se společníkem banky George Peabodyho. John Pierpont vystudoval střední školu v Bostonu a později universitu v německém Göttingenu. Po studijích se vrací roku 1857 zpět do Spojených států, kde v New Yorku započal svoji kariéru bankéře. Již 3 roky po rozjetí své kariéry otevřel vlastní banku J.Pierpont Morgan & Company.<br /><br />


== Život ==
Narodil se v rodině obchodníka a bankéře Junia Spencera Morgana a jeho manželky Juliet Pierpontové. Roku [[1854]] se s celou rodinou přestěhovali do [[Anglie]], kde jeho otec dostal obchodní nabídku stát se společníkem banky George Peabodyho. John Pierpont vystudoval střední školu v [[Boston]]u a později universitu v německém [[Göttingen]]u. Po studijích se vrál roku [[1857]] zpět do Spojených států, kde v New Yorku započal svoji kariéru bankéře. Již tři roky po rozjetí své kariéry otevřel vlastní banku J.Pierpont Morgan & Company.


== Odkazy ==
[[Soubor:jpmorgan.jpg]]<br />
* [http://www.jpmorgan.com/pages/ oficiální stránky banky J. P. Morgan & Co]
<br />
* [http://www.netstate.com/states/peop/people/ct_jpm.htm John Pierpont (J.P.) Morgan - People of Connecticut]
<br />


[[Kategorie:Narození 1837]]
#Oficiální stránky banky JPMorgan [[http://www.jpmorgan.com/pages/jpmorgan]]
[[Kategorie:Úmrtí 1913]]
[[Kategorie:Američtí podnikatelé]]


[[ar:جون بيربونت مورجان]]
[[bg:Джон Пирпонт Морган]]
[[da:J.P. Morgan]]
[[de:J. P. Morgan]]
[[en:J. P. Morgan]]
[[eo:John Pierpont Morgan]]
[[es:J. P. Morgan]]
[[fi:John Pierpont Morgan]]
[[fr:John Pierpont Morgan]]
[[he:ג'יי. פי. מורגן]]
[[it:John Pierpont Morgan]]
[[ja:ジョン・モルガン]]
[[ko:존 피어폰 모건]]
[[lt:John Pierpont Morgan]]
[[nl:John Pierpont Morgan]]
[[no:J.P. Morgan]]
[[pl:John Pierpont Morgan]]
[[pt:John Pierpont Morgan]]
[[ru:Морган, Джон Пирпонт]]
[[sk:John Pierpont Morgan]]

[[simple:J. P. Morgan]]
[[sv:J. P. Morgan]]
[[tr:John Pierpont Morgan]]
[[zh:J·P·摩根]]

Verze z 5. 3. 2011, 03:41

John Pierpont Morgan

John Pierpont Morgan (17. dubna 1837, Hartford, Connecticut, USA - 31. března 1913, Řím, Itálie) byl americký podnikatel a jeden z nejvýznamnějších bankéřů své doby. V roce 1860 založil v New Yorku banku J. P. Morgan & Co. Tato banka se dnes jmenuje JPMorgan Chase & Co. a jedná se nejznámější banku na světě.

Život

Narodil se v rodině obchodníka a bankéře Junia Spencera Morgana a jeho manželky Juliet Pierpontové. Roku 1854 se s celou rodinou přestěhovali do Anglie, kde jeho otec dostal obchodní nabídku stát se společníkem banky George Peabodyho. John Pierpont vystudoval střední školu v Bostonu a později universitu v německém Göttingenu. Po studijích se vrál roku 1857 zpět do Spojených států, kde v New Yorku započal svoji kariéru bankéře. Již tři roky po rozjetí své kariéry otevřel vlastní banku J.Pierpont Morgan & Company.

Odkazy