Muzeum Brněnska: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Klášter Porta Coeli - Změněn(y) odkaz(y) na Klášter Porta coeli
m typo, odkaz
Řádek 3: Řádek 3:
== Muzeum v Ivančicích ==
== Muzeum v Ivančicích ==


Vznik muzea je datován rokem [[1894]]. Od té doby v něm vznikla celá řada výstav a muzeum má pestrou škálu sbírkových předmětů. Namátkou zde můžete například vidět [[Československo|československou]] padesátikorunu podle návrhu malíře [[Alfons Mucha|Alfonse Muchy]] rodáka z [[Ivančice|Ivančic]], která byla v oběhu v letech [[1929]]-[[1944]].
Vznik muzea je datován rokem [[1894]]. Od té doby v něm vznikla celá řada výstav a muzeum má pestrou škálu sbírkových předmětů. Namátkou zde můžete například vidět [[Československo|československou]] padesátikorunu podle návrhu malíře [[Alfons Mucha|Alfonse Muchy]], rodáka z [[Ivančice|Ivančic]], která byla v oběhu v letech [[1929]]-[[1944]].


== Muzeum ve [[Šlapanice|Šlapanicích]] ==
== Muzeum ve [[Šlapanice|Šlapanicích]] ==


Muzeum sídlí v budově bývalé [[scholastika|scholastiky]]. Můžete zde vidět stálou muzejní expozici ''“Pohledy do národopisných sbírek”'' přibližující národopis na východ od Brna. "Ve vestibulu muzea je nově umístěn restaurovaný [[koněspřežka|koněspřežný]] kočár vyrobený mezi lety [[1890]] - [[1899]] [[rakousko]]u firmou BRUNN-H-FISCHER". Během roku se v muzeu konají tematické i výtvarné výstavy. Okolí je úzce spjato se bojištěm u [[Slavkov u Brna|Slavkova]], který je nedaleko. Pro cestu do muzea můžete využít i trolejbusovou linku č. 31 DPMB, která vyjíždí z Hlavního nádraží v Brně.
Muzeum sídlí v budově bývalé [[scholastika|scholastiky]]. Můžete zde vidět stálou muzejní expozici ''“Pohledy do národopisných sbírek”'' přibližující národopis na východ od Brna. Ve vestibulu muzea je nově umístěn restaurovaný [[koněspřežka|koněspřežný]] kočár vyrobený mezi lety [[1890]] - [[1899]] [[rakousko]]u firmou BRUNN-H-FISCHER". Během roku se v muzeu konají tematické i výtvarné výstavy. Okolí je úzce spjato se bojištěm [[Bitva u Slavkova|bitvy u Slavkova]], který je nedaleko. Pro cestu do muzea lze využít i trolejbusovou linku č. 31 DPMB, která vyjíždí od Hlavního nádraží v Brně.


== Památník Mohyla míru ==
== Památník [[Mohyla míru]] ==


Památník byl postaven na počest obětí [[Napoleon Bonaparte|Napoleonovy]] vítězné [[Bitva u Slavkova|bitvy u Slavkova]] ([[2. prosince]] [[1805]]) na návrh A. Slováka, je součástí a středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. Ve dnech státních svátků a během července a srpna je památník v noci osvětlený. V budově památníku můžete vidět nově vytvořenou expozici ''„Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805“''.
Památník byl postaven na počest obětí [[Napoleon Bonaparte|Napoleonovy]] vítězné [[Bitva u Slavkova|bitvy u Slavkova]] ([[2. prosince]] [[1805]]) na návrh A. Slováka, je součástí a středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. Ve dnech státních svátků a během července a srpna je památník v noci osvětlen. V budově památníku je instalována nová expozice ''„Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805“''.


== Památník písemnictví na Moravě ==
== Památník písemnictví na Moravě ==


Památník je umístěný v prostorách benediktinského kláštera v [[Rajhrad]]ě. Můžete zde vidět stálou expozice o nejvýznačnějších postavách moravské literatury v [[19. století|19.]] a [[20. století]], temporární výstavy a interiér zrestaurované klášterní benediktinské knihovny (cca. 7 500 knih). Často se zde konají menší výstavy s doprovodnou akcí.
Památník je umístěn v prostorách benediktinského kláštera v [[Rajhrad]]ě. Můžete zde vidět stálou expozice o nejvýznačnějších postavách moravské literatury v [[19. století|19.]] a [[20. století]], temporární výstavy a interiér zrestaurované klášterní benediktinské knihovny (cca 7 500 knih). Často se zde konají menší výstavy s doprovodnou akcí.


== [[Podhorácké muzeum]] ==
== [[Podhorácké muzeum]] ==


Muzeum sídlí v areálu v areálu cisterciáckého kláštera [[Klášter Porta coeli|Porta Coeli]] v [[Předklášteří|Předklášteří u Tišnova]]. Můžete zde vidět stálé expozice ''Minerály na Tišnovsku'' , ''Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století a expozice Dějiny a současnost kláštera Porta Coeli.
Muzeum sídlí v areálu v areálu cisterciáckého kláštera [[Klášter Porta coeli|Porta Coeli]] v [[Předklášteří|Předklášteří u Tišnova]]. Můžete zde vidět stálé expozice ''Minerály na Tišnovsku'' , ''Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století'' a expozice ''Dějiny a současnost kláštera Porta Coeli''.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 8. 2. 2011, 22:50

Muzeum Brněnska je příspěvková organizace sdružující pět významných muzejních institucí v okolí statutárního města Brna. Zřizovatelem organizace je Jihomoravský kraj.

Muzeum v Ivančicích

Vznik muzea je datován rokem 1894. Od té doby v něm vznikla celá řada výstav a muzeum má pestrou škálu sbírkových předmětů. Namátkou zde můžete například vidět československou padesátikorunu podle návrhu malíře Alfonse Muchy, rodáka z Ivančic, která byla v oběhu v letech 1929-1944.

Muzeum ve Šlapanicích

Muzeum sídlí v budově bývalé scholastiky. Můžete zde vidět stálou muzejní expozici “Pohledy do národopisných sbírek” přibližující národopis na východ od Brna. Ve vestibulu muzea je nově umístěn restaurovaný koněspřežný kočár vyrobený mezi lety 1890 - 1899 rakouskou firmou BRUNN-H-FISCHER". Během roku se v muzeu konají tematické i výtvarné výstavy. Okolí je úzce spjato se bojištěm bitvy u Slavkova, který je nedaleko. Pro cestu do muzea lze využít i trolejbusovou linku č. 31 DPMB, která vyjíždí od Hlavního nádraží v Brně.

Památník Mohyla míru

Památník byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. prosince 1805) na návrh A. Slováka, je součástí a středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. Ve dnech státních svátků a během července a srpna je památník v noci osvětlen. V budově památníku je instalována nová expozice „Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805“.

Památník písemnictví na Moravě

Památník je umístěn v prostorách benediktinského kláštera v Rajhradě. Můžete zde vidět stálou expozice o nejvýznačnějších postavách moravské literatury v 19. a 20. století, temporární výstavy a interiér zrestaurované klášterní benediktinské knihovny (cca 7 500 knih). Často se zde konají menší výstavy s doprovodnou akcí.

Podhorácké muzeum

Muzeum sídlí v areálu v areálu cisterciáckého kláštera Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova. Můžete zde vidět stálé expozice Minerály na Tišnovsku , Měšťanský obytný interiér z přelomu 19. a 20. století a expozice Dějiny a současnost kláštera Porta Coeli.

Externí odkazy