Generálplukovník: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: tr:Generaloberst
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Generálplukovníkové Třetí říše - Změněn(y) odkaz(y) na Generálplukovníkové nacistického Německa
Řádek 16: Řádek 16:


== Související články ==
== Související články ==
* [[Generálplukovníkové Třetí říše]]
* [[Generálplukovníkové nacistického Německa|Generálplukovníkové Třetí říše]]


== Poznámka ==
== Poznámka ==

Verze z 17. 2. 2010, 15:01

Generálplukovník je generálská vojenská hodnost, používaná v různých armádách.

Prusko a Německo

Poprvé byla zavedena hodnost generálplukovníka (generaloberst) v Prusku roku 1854 jako druhá nejvyšší hodnost pod generálem polním maršálem. Hodnost byla převzata německou armádou, odpovídala hodnosti generáladmirála (generaladmiral) v námořnictvu, resp. oberstgruppenführera v jednotkách SS. Později byla převzata i některými dalšími armádami.

Rakousko-Uhersko

V roce 1915 byla hodnost zavedena v armádě Rakousko-Uherska. Do roku 1918 bylo jmenováno 25 generálplukovníků.

Sovětský svaz a postsovětské státy

V roce 1940 byla v Sovětském svazu hodnost generálplukovníka zavedena v Rudé armádě při přejmenování generálských hodností. Hodnost byla zařazena mezi armádním generálem (vyšší) a generálporučíkem (nižší), odpovídala hodnosti admirála v námořnictvu. v roce 1940 bylo jmenováno pouze sedm generálplukovníků, během války jejich počet vzrostl na asi 150. Po rozpadu SSSR hodnost zůstala v armádách většiny postsovětských států - ruské, ukrajinské, běloruské (zde je nejvyšší hodností).

Státy sovětského bloku

Po roce 1945 byl sovětský systém generálských hodností, včetně generálplukovníka, převzat armádami států sovětského bloku, včetně ČSLA.

Související články

Poznámka

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Генерал-полковник na ruské Wikipedii a Generaloberst na německé Wikipedii.