Rytířský turnaj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m 2. rekat
-neencyklopedické info, obr, snad dobré iw, pryč upravit --> upraveno (wikify, typos)
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:Codex Manesse (Herzog) von Anhalt.jpg|thumb|Rytířský turnaj ze spisu ''[[Codex Manesse]]'']]
{{upravit}}
'''Rytířský turnaj''' je středověká hra - soutěž, kde se mezi sebou utkávají rytíři, šlechta, někdy i panovníci. V turnaji má většinou každý účastník stejné vybavení (nejčastější je těžké brnění, dřevěné kopí a štít), na kterém má vyobrazený svůj erb. Abyste ve středověku na turnaji vydělali, nemuseli byste být rytířem. Často se totiž uzavíraly na vítěze sázky, které mnohdy převyšovaly i výhru pro vítěze. Často toho využívali i rytíři, kteří když si věřili sázeli sami na sebe, aby mohli vyhrát větší sumu.
'''Rytířský turnaj''' je [[středověk]]á hra soutěž, kde se mezi sebou utkávají [[rytíř]]i, [[šlechta]], někdy i panovníci. V turnaji má většinou každý účastník stejné vybavení (nejčastější je těžké [[brnění]], dřevěné [[kopí]] a [[štít]]), na kterém má vyobrazený svůj [[erb]]. Často se na soutěžící uzavíraly sázky, které mnohdy převyšovaly i výhru pro vítěze. Sázek využívali i rytíři.


Ještě dnes se někdy pořádají rytířské [[turnaj]]e, většinou však už nejde o opravdový turnaj, ale jen pro pobavení diváků na různých akcích.
== Rytířské turnaje dnes ==
Ještě dnes se někdy pořádají rytířské turnaje, většinou však už nejde o opravdový turnaj, ale jen pro pobavení diváků na různých akcích. Kdybyste se chtěli nějakého turnaje zůčastnit i dnes v moderní době, vybavení byste scháněli velice těžko a draho. Finančně nejpřijatelnějším způsobem se jsou pravděpodobně videohry. Jako příklad uvádím hru Mount & Blade, kde jsou velice realisticky provedeny turnaje v arénách.


[[Kategorie:Středověk]]
[[Kategorie:Středověk]]
[[Kategorie:Turnaje]]
[[Kategorie:Turnaje]]

[[bs:Turnir]]
[[de:Turnier]]
[[es:Torneo medieval]]
[[fr:Tournoi]]
[[he:טורניר]]
[[hu:Lovagi torna]]
[[it:Torneo (medievale)]]
[[ja:馬上槍試合]]
[[no:Ridderturnering]]
[[pl:Turniej rycerski]]
[[ru:Рыцарский турнир]]

Verze z 29. 3. 2009, 19:11

Rytířský turnaj ze spisu Codex Manesse

Rytířský turnaj je středověká hra – soutěž, kde se mezi sebou utkávají rytíři, šlechta, někdy i panovníci. V turnaji má většinou každý účastník stejné vybavení (nejčastější je těžké brnění, dřevěné kopí a štít), na kterém má vyobrazený svůj erb. Často se na soutěžící uzavíraly sázky, které mnohdy převyšovaly i výhru pro vítěze. Sázek využívali i rytíři.

Ještě dnes se někdy pořádají rytířské turnaje, většinou však už nejde o opravdový turnaj, ale jen pro pobavení diváků na různých akcích.