Logos Česká republika: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Glivi (diskuse | příspěvky)
m Stránka Logos, křesťanské sdružení přemístěna na stránku Logos (křesťanské sdružení): závorky místo čárky
Glivi (diskuse | příspěvky)
m oprava odkazu
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Gay_friendly_church.jpg|thumb|Všichni jsou vítáni. Vlajka [[LGBT]] hnutí nad vchodem americké Církve poutníků<ref>[http://www.churchofthepilgrims.org/ Church of the Pilgrims]</ref>]]
[[Soubor:Gay_friendly_church.jpg|thumb|Všichni jsou vítáni. Vlajka [[LGBT]] hnutí nad vchodem americké Církve poutníků<ref>[http://www.churchofthepilgrims.org/ Church of the Pilgrims]</ref>]]
'''Logos''' je ekumenické [[křesťanství|křesťanské]] sdružení, jehož cílem je integrace [[gay]]ů a [[lesba|lesbiček]] do společenosti i církví. Je řádným členem ''Evropského fóra křesťanských skupin gayů a lesbiček''. V současnosti má čtyři pobočky ([[Praha]], [[Brno]], [[Most]] a [[Havířov]]).
'''Logos''' je ekumenické [[křesťanství|křesťanské]] sdružení, jehož cílem je integrace [[gay]]ů a [[lesba|lesbiček]] do společenosti i církví. Je řádným členem ''Evropského fóra křesťanských skupin gayů a lesbiček''. V současnosti má čtyři pobočky ([[Praha]], [[Brno]], [[Most (město)|Most]] a [[Havířov]]).


== Historie a aktivity ==
== Historie a aktivity ==

Verze z 3. 9. 2008, 14:39

Všichni jsou vítáni. Vlajka LGBT hnutí nad vchodem americké Církve poutníků[1]

Logos je ekumenické křesťanské sdružení, jehož cílem je integrace gayů a lesbiček do společenosti i církví. Je řádným členem Evropského fóra křesťanských skupin gayů a lesbiček. V současnosti má čtyři pobočky (Praha, Brno, Most a Havířov).

Historie a aktivity

Jeho zakladatelkou byla psycholožka Bernadetta Dagmar Křížková a herečka a režisérka Elen Strupková. V roce 1990 podala Křížková inzerát do Katolického týdeníku. Po informativním pobytu ve Velké Británii v roce 1992, kde se Křížková se Strupkovou seznámily mj. s anglikánským knězem žijícím v homosexuálním svazku, vzniklo v roce 1993 formální občanské sdružení.

V hnutí se od počátku angažoval mj. religionista Ivan Odilo Štampach, podporu účastí na akcích vyjadřoval prof. Pavel Říčan z Psychologického ústavu AV ČR a farář Českobratrské církve evangelické Jiří Štorek (R.I.P.), který v kostele U Jákobova Žebříku v Praze-Kobylisích[2] poskytl Logosu již tradiční místo setkání. V letech 1993-2001 vydávalo sdružení časopis Logos zabývající se teologickými i literárními reflexemi otázek spojených s vírou a homosexualitou. O rok později zareagovalo na rostoucí ohlasy na svou činnost zřízením Gay linky pomoci na půdě SOS centra Střediska křesťanské pomoci Diakonie Českobratrské církve evangelické. Činnost této linky byla z finančních důvodů ukončena 31. 5. 2007, její náplň však převzala SOS linka Diakonie ČCE.[3]

Občanské sdružení pořádá informativní akce, a nabízí duchovní podporu a pomoc věřícím gayům a lesbičkám. Po zesnulém Jiřím Štorkovi převzal duchovní patronát nad hnutím evangelický farář Mgr. Tomáš Drobík.

Reference

Šablona:Portál Křesťanství Šablona:Portál Sexualita

Externí odkazy

Logos Praha

Logos Brno

Logos Most

Starší stránky sdružení Logos