Mezibuněčný prostor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nova struktura
typo
Řádek 5: Řádek 5:
== Extracelulární tekutiny ==
== Extracelulární tekutiny ==


Mezibuněčný prostor je vyplněn'''mimobuněčnou tekutinou'''. Její hlavní složkou je tzv. [[tkáňový mok]], který obsahuje [[metabolit]]y buněk, [[iont]]y, [[protein]]y a mnoho jiných sloučenin, které mohou ovlivnit funkci buněk. Například [[Neurotransmitér|neurotransmitery]], [[hormon]]y a trávicí [[enzym]]y jsou v tkáňovém moku aktivní. Do mezibuněčných tekutin patří mimo tkáňový mok rovněž [[krev]] a [[lymfa]].
Mezibuněčný prostor je vyplněn '''mimobuněčnou tekutinou'''. Její hlavní složkou je tzv. [[tkáňový mok]], který obsahuje [[metabolit]]y buněk, [[iont]]y, [[protein]]y a mnoho jiných sloučenin, které mohou ovlivnit funkci buněk. Například [[Neurotransmitér|neurotransmitery]], [[hormon]]y a trávicí [[enzym]]y jsou v tkáňovém moku aktivní. Do mezibuněčných tekutin patří mimo tkáňový mok rovněž [[krev]] a [[lymfa]].


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 28. 12. 2007, 12:17

Mezibuněčný prostor (často interceluláry, někdy mimobuněčný prostor, mezibuněčná hmota nebo extracelulární prostor) je označení pro veškerou hmotu v těle organismů, která se nachází mimo buňky. Většinou se definuje jako prostor vně plazmatických membrán buněk, který je vyplněný vodou. Protikladný termín je vnitrobuněčná hmota (především cytosol).

Plazmatická membrána (a u rostlin buněčná stěna) je bariéra, která odděluje dva světy, jenž se velmi často liší po chemické stránce. Například Na+/K+ ATPázová pumpa drží velké množství sodíku mimo buňku a naopak velké množství draslíku uvnitř buněk.

Extracelulární tekutiny

Mezibuněčný prostor je vyplněn mimobuněčnou tekutinou. Její hlavní složkou je tzv. tkáňový mok, který obsahuje metabolity buněk, ionty, proteiny a mnoho jiných sloučenin, které mohou ovlivnit funkci buněk. Například neurotransmitery, hormony a trávicí enzymy jsou v tkáňovém moku aktivní. Do mezibuněčných tekutin patří mimo tkáňový mok rovněž krev a lymfa.

Související články

Šablona:Biologický pahýl V tomto článku byl použit překlad textu z článku Extracellular na anglické Wikipedii (číslo revize nebylo určeno)Šablona {{Překlad}} požaduje zadat hodnotu do parametru „revize“!.