Typ 99 (tank): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ en:, kategorie, nějaké úpravy a bohužel "urgentně upravit" (viz diskuze)
pravopis v úvodním odstavci
Řádek 20: Řádek 20:
}}
}}


'''Typ 99''' je známý také podle označení '''ZTZ-99''' a '''WZ-123''', je postaven na základě vylepšení typu 98G , patří třetí generace bitevnich tanků postavených armádou Čínské Lidové Republiky.
'''Typ 99''' je známý také podle označení '''ZTZ-99''' a '''WZ-123''', je postaven na základě vylepšení typu 98G, patří do třetí generace bitevnich tanků postavených armádou Čínské Lidové Republiky. Navýšila se palebná síla, mobilita a ochrana oproti starším verzím tanků jako je Typ-59, Typ 69/79 a Type 88. Přestože se neočekavá výroba ve velkém počtu kvůli jeho ceně v porovnání s ekonomictějším typem 96, je nejpokročilejším bitevním tankem vyvinutým Čínou.
Navíšila se palebná síla, mobilita a ochrana oproti starším verzím tanků jako je Typ-59, Typ 69/79 a Type 88. Přestože se neočekavá výroba ve velkém počtu kvůli jeho ceně v porovnání s ekonomictějším typem 96, přesto je nejpokročilejší bitevním tankem vyvynutím Čínou.


==Vývoj==
==Vývoj==

Verze z 6. 9. 2007, 12:31

Šablona:Bojové vozidlo

Typ 99 je známý také podle označení ZTZ-99 a WZ-123, je postaven na základě vylepšení typu 98G, patří do třetí generace bitevnich tanků postavených armádou Čínské Lidové Republiky. Navýšila se palebná síla, mobilita a ochrana oproti starším verzím tanků jako je Typ-59, Typ 69/79 a Type 88. Přestože se neočekavá výroba ve velkém počtu kvůli jeho ceně v porovnání s ekonomictějším typem 96, je nejpokročilejším bitevním tankem vyvinutým Čínou.

Vývoj

Představení tanku proběhlo v říjnu 1999 během národní přehlídky. Do služby byl zařazen v malém počtu na provozní zkoušky, na jejíž zakladech měl být dokončena konstrukce.

Výrobní verze byla pojmenována Typ-98, pozdější verze Typ-98G. Konečná verze po navíšení výkonu byla pojmenována Typ-99 a představen v roce 2001. Byl vylepšen motor a opanceřování ve stylu Leopard 2A5 na předku věže a po stranách.

Oficiální označení výrobce je pravděpodobně ZTZ-99. Tank je též znám pod průmyslovým označením WZ-123 MBT. Cena za jeden kus je více než 16 milionů juanů. (v roce 2006, 1.6milionů EUR nebo 2 milionu USD).

Nejenom kvůly jeho vysoké ceně nebude tank zaveden do služby ve vysokém počtu jako dřívější modely (např. Typ-59)

Typ 98

Po nákupu 100 tanků T-80 z Ruska v srpnu 2007, bylo rozhodnuto včlenit některé jeho rysy do další generace Čínských bojových tanků.

Po nákupu jednom sto tanků z Ruska, rozhodnutí bylo udělané včlenit některý z jeho rysů do čínské následující- generace MBT, protože aktuální generace čínských tanků byly, jelikož tehdejší generace čínských tanků byla technicky zaostalá. Výsledkem byl nový tank z podvozkem podobným jako T-72 nebo T-80.

Typ 98

Type 98

Tento model je jedinečný mezi činskými návrhy: má 4 členy posádky místo automatického řízení. Důvodem bylo, že čína vyvinula munici v západním stylu kdy je hlavice a pohon hlavice v jednom namísto dvou oddělených částí, tradiční Ruské automatické zavedení, které je ovládáno plyny nebylo vhodné. Přenos náboje je ruční namísto automatického jak u Typu 90.

Typ 98G

Nejvýznamějším je vytvoření automatického zavedení munice, takže posádka mohla být zmenšena na 4 vojáky. Čína také vytvořila vlastní pohonnou jednotku 150HB což je dieslový motor o výkonu 1,200hp.

Typ 99

Posledním typ byl postaven z Typu 98G vylepšením pohonu a to vodou chlazeným dieslový motorem o výkonu na 1,500hp

Design

Vzheld byl ovlivněm ruským T-72 a německým Leopard 2. Má také rysy PLA jako je svažovaní obrnění věže pro větší ochranu. Prostor řidiče je vepředu, je oddělenem od bojového prostoru. Pohionná jednotka je pak vzadu. Je to kombinace vlastností ruských a západních tanků.

Aby se mohl tanmk vyzbrojit více municí, je věžička větší oroti typu 90, což mělo za následek vepředu vzniku spáry mezi věží a spodkem. Což může být velká nevýhoda během bitvy. Stejně jako např. Převis na německém Leopardu 2 a Izraelské Merkavě. Odkrytím upevnění věže zvyšuje pravděpodobnost kritického zásahu zepředu.

Tento efekt, nicméně Tento účinek, nicméně, není nebude popletený s druhou světovou válkou střelený- pasťový účinek, pro moderní dlouhý- prut pohybový energetický pronikač (APFSDS) chová se v různém způsobu k tradičnímu pevnému výstřelu průbojné okruhy. Leopard 2A5 a 2A6 také uvádí tento klín na věžičkové přední straně, která je (na leopardovi, v každém případě) vědomě navrhla takovým způsobem se pokud týče podrobit přicházející APFSDS kolo vybočovat síly. Toto umístí pronikač pod enormním stresem, tak moc aby se to mohl stříhat, tak předcházení jeho penetrace věžičky. Střela ještě udělí jeho energii kinetickou k věžičce, ale ne v módě která bude pronikne obrněním.

Navíc, Typ 99 postrádá některé rysy, které je možná najít na západních MBT , které minimalizují škody způsobené projektily. Např. Obrnění přepážky mezi řidičem, osádkou a střelůivem z nádržemi. Střešní brnění které by ochránilo až před explozemi by mohlo vézt k malému snížení bojových schopností, jak se může soudit ze skušenosti z roku 1991 (Válka v zálivu). Tank má aktivní laserovou obranu. Konstruktéři říkají, že je shopen zjistit laserové zaměření a poté i umístění utočícího tanku, zatímco aktivní laser může poškodit nepřátelskou optiku. Může být též

Tank je vybavený aktivním laserem obranný systém. Návrháři tvrdí laserový varovný přijímač může určit umístění útočícího nepřátelského tanku, zatímco intenzivní laserový oslňující člověk může poškodit nebo zničit nepřátelské optiky. Laser může být využit i pro bezpečnou komunikaci.

Hlavním konstruktérem Typu 99 je Ču Jušeng (祝榆生), rodák z Čchung-čchingu, který ztratil pravou ruku při nehodě během zkoušek minometné munice v lednu 1948. Když v polovině 80. let práce na projektu začaly, byl Ču Jušeng už v důchodu, ale vzhledem k nedostatku zkušených konstruktérů se vrátil. Zástupcem hlavního konstruktéra byl Wang Čerung (王哲荣). Za svou práci dostali po roce 2000 ocenění od Čínské zbrojní skupiny (Chinese Arms Industrial Group Co.).

Vyzbrojení

Hlavní výzbrojí je 125mm dělová hlavěn s automatickým zavedením náboje. Naproti původním zprávám, že to bude licencovaná ruská 2A46, je to nakonec odvozené z čínské 120mm. Automatické zavedení je nicméně vylepšení ruského podavače z T-80 a upravený pro čínskou munici.

Střelivo zahrnuje průbojné, výbušné (protitankové-tepelné) a výbušné. Čína údajně vyrábí ruské laserem naváděné protitankové střely ATGM. Navíc experimentálně čínou vyrobená munice obsahující ochuzený uran, také použitelný v Typu 99.

Panceřování

Opanceřování Typu 99/ZTZ-99 je neznámé. Z fotek je patrné nějaký druch kompozitních materiálů. Také jsou rozdíli mezi představeným typem 99s a prvním kterým byl spatřen v roce 2004. Zajimavé je také čelní pancíř věžičky, který je podobný z opanceřováním Pakistánského Al-Khalidu podobém jako na německé Leopard 2A5s. Je to ale pouze spekulace.

Pohon

Typ 99 je poháněn vodou chlazeným dieslovým moterom s rubodmychadlem o výkonu 1,500hb. Byl vytvořen na základě něměckého Mb871ka501 technoligie. V jeho bojové váze 54t, dává výkonový poměr 27,78. Nejvyšší rychlost je 80km/h a 60km/h při průjezdu terénem. Zrychlení z 0 na 32km/h je za 12 sekund. Převody dopředu 7 a jeden na zpátečku.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Type 99 na anglické Wikipedii.

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Typ 99 na Wikimedia Commons