Za Moravu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Významnost
Řádek 42: Řádek 42:
=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
[http://moravskaorlice.blogspot.com/2019/07/vyveseni-moravske-vlajky-5-cervence-2019.html]
[http://moravskaorlice.blogspot.com/2019/07/vyveseni-moravske-vlajky-5-cervence-2019.html]
[http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/krimi/moravska-vlajka-se-zalibila-skinheadum_207839.html]


[[Kategorie:Moravské hnutí]]
[[Kategorie:Moravské hnutí]]

Verze z 11. 7. 2019, 17:02

Za Moravu
Právní formaspolek
Založeno27. prosince 2012
AdresaStržanov 3, 59102 Žďár nad Sázavou
IČO01307398
Další informace
Webhttp://www.morava.maweb.eu/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Za Moravu je neziskový a nevládní spolek působící na území České republiky, v němž se sdružují zájemci o zachování kulturního dědictví Moravy.

Vznik

Spolek byl založen jako reakce na chyby, případně historické dezinformace některých spolků a politických stran moravského hnutí.

Cíle

Cílem spolku je studium historie a kulturního dědictví ve vztahu k Moravě, spolupráce s odborníky relevantních odvětví, historiky, archiváři, muzejníky, arceology, heraldiky, vexilology, sfragistiky, spisovateli a dalšími, šíření jejich materiálů a osvěta veřejnosti a spolupráce s veřejností a jinými subjekty odborného zaměření v tuzemsku i v zahraničí.

Činnost

Hlavní formou činnosti je komunikace s veřejností a odpovědnými úřady, kooperace s jinými spolky majícími za cíl kulturní a společenské povznesení Moravy. Spolek se zajímá o historii Moravy, moravskou kulturu, moravské tradice a informace o Moravě všeobecně. Usiluje především o rozvoj moravského kulturního národního povědomí.

Současnost

V současné době spolek Za Moravu uvádí na pravou míru některé dezinformace šířené některými spolky moravského hnutí. Z iniciativy Moravské národní obce začaly od roku 2010 některé městské a obecní úřady na Moravě, některé ojediněle dokonce i ve Slezsku, v Čechách a na Slovensku vyvěšovat při příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. července) tzv. moravskou vlajku, která je předmětem kritiky ze strany odborné i laické veřejnosti. Podle heraldika Karla Müllera vlajka vyvěšovaná na popud Moravské národní obce neprošla odbornou diskusí, a má proto podle něj nulový význam a platnost. Mezi časté námitky patří i historická podpora žluto-červených zemských barev výhradně moravskými Němci, zatímco česky mluvící Moravané upřednostňovali bílo-červeno-modrou trikolóru. Spolek Za Moravu kritizuje šíření podoby vlajky, která vznikla v roce 2007 a dne 22. 9. 2007 si ji odhlasovala na svém stranickém sněmu politická strana Moravané, přestože šiřitelům vlajky v neplatných zemských barvách je znám skutečný stav podoby historických zemských symbolů.[1] Spolek Za Moravu považuje za nepatřičné, když např. na historickém objektu, jako je hrad nebo zámek, vlál místo vlajky moravských markrabat výtvor z 21. století, než došlo k nápravě, nebo že na Den slovanských věrozvěstů má vlát na radnicích v podstatě protislovanská vlajka. Spolek Za Moravu dále považuje za nevhodné, aby na budovách veřejné správy vlála vlajka v podstatě směřující proti ústavnímu pořádku České republiky. V současnosti stále více radnic upouští od vyvěšování v podstatě soukromé vlajky, která neprošla žádným schvalovacím procesem a přiklání se k symbolům, které jsou čtvrtinovou součástí oficiálních krajských vlajek.

Odkazy

Reference

  1. MOTÝL, Ivan. Nad Moravou vlálo 378 falešných moravských praporů. Týden.cz [online]. 2012-07-05 [cit. 2012-12-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[1] [2]