Řád sokola: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Literatura: jiný Lobkowicz
→‎Externí odkazy: doplnění popisu odznaku podle knihy citované v literatuře
Řádek 6: Řádek 6:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* Pětipaprsková bronzová hvězdice s konci rozšířenými do obloučku tak, že tvoří pomyslný, ale téměř souvislý kruh. Ramena jsou tmavomodře smaltovaná s bílým lemem. Ve středovém mírně vypouklém medailonu je modré trojvrší a nad ním siluety čtyř letících sokolů. Vzadu jsou v bílém poli písmena ''ČS'', obklopená dvěma vavřínovými ratolestmi, pod nimi je letopočet ''1918''. Odznak je zavěšen na malém bronzovém věnečku. Za válečné zásluhy byly na tomto věnečku připevněny dva zkřížené meče, uvnitř věnečku přerušené. Stuha: červená se středním širším bílým proužkem a úzkými bílými postranními proužky. Na stuhu odznaku pro nebojovníky (bez mečů) se v případě dalšího vyznamenání upevňovala malá stříbrná hvězdička.
* [http://vyznamenani.olds.cz/?rad-sokola-%28rad-stefanikuv-1918%29,133 Popis varianty typy Řád Sokola Řád Štefanikuv] www.OLDS.cz
* [http://vyznamenani.olds.cz/?rad-sokola-%28rad-stefanikuv-1918%29,133 Popis varianty typy Řád Sokola Řád Štefanikuv] www.OLDS.cz



Verze z 20. 3. 2018, 11:35

Štefánikův řád s meči

Řád sokola nebo též neoficiálně Štefánikův řád bylo československé vyznamenání, založené v roce 1919 na návrh ministra války Milana Rastislava Štefánika (proto neoficiální název). Byl určen k udělování za zásluhy o osvobození Československa. První kusy nechal Štefanik vyrobit v Tokiu. První řády byly v dřevěné balzové krabičce. Další řády se vyráběly již v Čechách.

Řád byl ustanoven s pěti třídami, I. nejvyšší až V. nejnižší, nicméně fakticky byla udělována pouze nejnižší třída a to pouze v ruských legiích. Mohl též být udělen "s meči" za vojenské zásluhy. Na stuze také bývala hvězda za pochvalu, znovuudělení.

Externí odkazy

  • Pětipaprsková bronzová hvězdice s konci rozšířenými do obloučku tak, že tvoří pomyslný, ale téměř souvislý kruh. Ramena jsou tmavomodře smaltovaná s bílým lemem. Ve středovém mírně vypouklém medailonu je modré trojvrší a nad ním siluety čtyř letících sokolů. Vzadu jsou v bílém poli písmena ČS, obklopená dvěma vavřínovými ratolestmi, pod nimi je letopočet 1918. Odznak je zavěšen na malém bronzovém věnečku. Za válečné zásluhy byly na tomto věnečku připevněny dva zkřížené meče, uvnitř věnečku přerušené. Stuha: červená se středním širším bílým proužkem a úzkými bílými postranními proužky. Na stuhu odznaku pro nebojovníky (bez mečů) se v případě dalšího vyznamenání upevňovala malá stříbrná hvězdička.
  • Popis varianty typy Řád Sokola Řád Štefanikuv www.OLDS.cz

Literatura

LOBKOWICZ, František. Encyklopedie řádů a vyznamenání. Praha: Libri, 1999. 255 s. ISBN 80-85983-71-0.