Impetigo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
fix
Řádek 2: Řádek 2:


== Popis ==
== Popis ==
Původcem onemocnění jsou [[bakterie]] žijící přirozeně na těle (tzn. [[stafylokok|stafylokoky]] a [[streptokok|streptokoky]]). Impetigo se vyskytuje ve dvou známých formách, a to ve formě bulózní (30%), či nebulozní (nonbulozní).
Původcem onemocnění jsou [[bakterie]] žijící přirozeně na těle (tzn. [[stafylokok|stafylokoky]] a [[streptokok|streptokoky]]). Impetigo se vyskytuje ve dvou známých formách, a to ve formě bulózní (30%) či nebulózní (nonbulózní).
# Bulozní impetigo se projevuje výskytem velkých puchýřů naplněných čirou tekutinou, které rychle praskají.
# Bulózní impetigo se projevuje výskytem velkých puchýřů naplněných čirou tekutinou, které rychle praskají.
# Nebulozní impetigo se nejprve projeví jako malý puchýřek (obvykle není ani zaznamenán), který rychle praskne a je pokryt krustou. Tyto puchýřky zdánlivě připomínají akné.
# Nebulózní impetigo se nejprve projeví jako malý puchýřek (obvykle není ani zaznamenán), který rychle praskne a je pokryt krustou. Tyto puchýřky zdánlivě připomínají akné.


== Léčba ==
== Léčba ==
V případě jakéhokoliv podezření je nutno rychle vyhledat [[Dermatologie|dermatologa]]. Impetigo se velice rychle šíří a je jej potřeba urychleně léčit [[Antibiotikum|antibiotiky]]. Při včasném záchytu onemocnění je možno použít lokální antibiotika. Při rozsáhlejší infekci je již nutno použít antibiotika systémová (celková). Doba léčby závisí na rychlosti určení [[Diagnóza (medicína)|diagnózy]] a na typu podaných antibiotik. Moderní lokální antibiotika zvládnou impetigo za pouhých 5 dnů při aplikaci 2× denně. Starším antibiotikům trvá léčba 7-10 dnů a je třeba dodržovat minimálně 3 aplikace na postižené místo denně. U systémových antibiotik je třeba počítat s minimálně 10 denní léčbou. Velmi častá je také impetigenizace oparů ([[herpes]]).
V případě jakéhokoliv podezření je nutno rychle vyhledat [[Dermatologie|dermatologa]]. Impetigo se velice rychle šíří a je potřeba je urychleně léčit [[Antibiotikum|antibiotiky]]. Při včasném záchytu onemocnění je možno použít lokální antibiotika. Při rozsáhlejší infekci je již nutno použít antibiotika systémová (celková). Doba léčby závisí na rychlosti určení [[Diagnóza (medicína)|diagnózy]] a na typu podaných antibiotik. Moderní lokální antibiotika zvládnou impetigo za pouhých 5 dnů při aplikaci 2× denně. Starším antibiotikům trvá léčba 7-10 dnů a je třeba dodržovat minimálně 3 aplikace na postižené místo denně. U systémových antibiotik je třeba počítat s minimálně 10 denní léčbou. Velmi častá je také impetiginizace oparů ([[herpes]]).


V případě zjištěného onemocnění je nutno zavést zvýšený [[hygiena|hygienický]] režim, či dokonce [[karanténa|karanténu]].
V případě zjištěného onemocnění je nutno zavést zvýšený [[hygiena|hygienický]] režim či dokonce [[karanténa|karanténu]].


== Zdroje ==
== Zdroje ==

Verze z 5. 2. 2018, 05:22

Impetigo vulgaris je značně nakažlivá bakteriální kožní infekce, která může napadnout jak kůži zcela zdravou, tak kůži dříve poškozenou ekzémem, případně mechanicky poškozenou (tj. odřenina, popálenina atd.). Projevuje se zejména silně zarudlými hnisavými puchýři na postižené kůži.

Popis

Původcem onemocnění jsou bakterie žijící přirozeně na těle (tzn. stafylokoky a streptokoky). Impetigo se vyskytuje ve dvou známých formách, a to ve formě bulózní (30%) či nebulózní (nonbulózní).

  1. Bulózní impetigo se projevuje výskytem velkých puchýřů naplněných čirou tekutinou, které rychle praskají.
  2. Nebulózní impetigo se nejprve projeví jako malý puchýřek (obvykle není ani zaznamenán), který rychle praskne a je pokryt krustou. Tyto puchýřky zdánlivě připomínají akné.

Léčba

V případě jakéhokoliv podezření je nutno rychle vyhledat dermatologa. Impetigo se velice rychle šíří a je potřeba je urychleně léčit antibiotiky. Při včasném záchytu onemocnění je možno použít lokální antibiotika. Při rozsáhlejší infekci je již nutno použít antibiotika systémová (celková). Doba léčby závisí na rychlosti určení diagnózy a na typu podaných antibiotik. Moderní lokální antibiotika zvládnou impetigo za pouhých 5 dnů při aplikaci 2× denně. Starším antibiotikům trvá léčba 7-10 dnů a je třeba dodržovat minimálně 3 aplikace na postižené místo denně. U systémových antibiotik je třeba počítat s minimálně 10 denní léčbou. Velmi častá je také impetiginizace oparů (herpes).

V případě zjištěného onemocnění je nutno zavést zvýšený hygienický režim či dokonce karanténu.

Zdroje