Pivovar Puklice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Založení stránky, info box + reference.
(Žádný rozdíl)

Verze z 15. 7. 2017, 23:49

Pivovar Puklice
Budova bývalého pivovaru, dnes Sokolovna
Budova bývalého pivovaru, dnes Sokolovna
StátČesko Česká republika
MístoPuklice
Založenpřed 1750
Roční produkceokolo 1000 hl
AdresaPuklice 4, Puklice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pivovar Puklice stával v obci Puklice naproti zámku v hospodářských objektech velkostatku. Později byl přestavěn na lihovar, v současné době je v jeho prostorách umístěna Sokolovna.

Historie

Pivovar vznikl pravděpodobně před rokem 1750, v době kdy Puklické zboží držel František Adam Grisl z Grislova. První doložené doklady o něm nicméně pocházejí z poloviny 18. století, kdy jihlavští sladovníci vedli spory týkající se panského piva z Beranova a Puklic. Z devatenáctého století se dochoval plán pivovaru dnes uložený v Moravském zemském archívu v Brně[1], z té doby je doložený sládek, pracující při velkostatku. Poloha obce pouhých 7 km od Jihlavy, na hranicích mílového práva, které chránilo monopol městských cechů, poskytovala majitelům výhodu k expanzi[2]. Poslední doklad o existenci pivovaru je z roku 1893, kdy je uveden v Prvním pražském pivovarském kalendáři. Datum jeho zániku není přesně známo, zrušen byl pravděpodobně okolo roku 1880, začátkem 20. století se na jeho místě nachází lihovar.

Podoba

Vchod do pivovaru byl ze směru hospodářského dvora. V přízemní místnosti s okny směrem k zámku byla varna s kotlem, vedle byla místnost na zrání piva a schody na chladící štoky. Jako sladovní humno sloužilo navíc téměř celé přízemí severního křídla zámku, v suterénu zámku, na straně přivrácené k rybníku (dnes zrušenému) byla spilka[1]. Vzhledem k velikosti prostorů bylo zařízení zřejmě jednoduché, objem výroby byl zhruba do 1000 hektolitrů[2]. K pivovarským účelům, zejména k ledování byl patrně využíván blízký obecní rybník (tzv. Horní, dnes zrušený), napájený z Puklického potoka.

Odkazy

Reference

  1. a b Plán pivovaru v Puklicích, bytu správce a bytu zahradníka, Mza v Brně, Fond F379, Velkostatek Puklice 1770 – 1938
  2. a b VRÁNA, Filip. Pivovary na Vysočině 3. Puklice. Jihlavské listy. 23. 10. 2010, roč. 21, čís. 57, s. 12. 

Externí odkazy