Pivovar Puklice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pivovar Puklice
Budova bývalého pivovaru, dnes Sokolovna
Budova bývalého pivovaru, dnes Sokolovna
StátČeskoČesko Česko
MístoPuklice
Založenpřed 1750
Roční produkceokolo 1000 hl
AdresaPuklice 3, Puklice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pivovar Puklice stával v obci Puklice naproti zámku v hospodářských objektech velkostatku. Později byl přestavěn na lihovar, v současné době je v jeho prostorách umístěna Sokolovna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pivovar vznikl pravděpodobně před rokem 1750, v době kdy Puklické zboží držel František Adam Grisl z Grislova. První doložené doklady o něm nicméně pocházejí z poloviny 18. století, kdy jihlavští sladovníci vedli spory týkající se panského piva z Beranova a Puklic. Z devatenáctého století se dochoval plán pivovaru dnes uložený v Moravském zemském archívu v Brně[1], z té doby je doložený sládek, pracující při velkostatku. Poloha obce pouhých 7 km od Jihlavy, na hranicích mílového práva, které chránilo monopol městských cechů, poskytovala majitelům výhodu k expanzi[2]. Poslední doklad o existenci pivovaru je z roku 1893, kdy je uveden v Prvním pražském pivovarském kalendáři. Datum jeho zániku není přesně známo, zrušen byl pravděpodobně okolo roku 1880, začátkem 20. století se na jeho místě nachází lihovar.

Podoba[editovat | editovat zdroj]

Vchod do pivovaru byl ze směru hospodářského dvora. V přízemní místnosti s okny směrem k zámku byla varna s kotlem, vedle byla místnost na zrání piva a schody na chladicí štoky. Jako sladovní humno sloužilo navíc téměř celé přízemí severního křídla zámku, v suterénu zámku, na straně přivrácené k rybníku (dnes zrušenému) byla spilka.[1] Vzhledem k velikosti prostorů bylo zařízení zřejmě jednoduché, objem výroby byl zhruba do 1000 hektolitrů.[2] K pivovarským účelům, zejména k ledování byl patrně využíván blízký obecní rybník (tzv. Horní, dnes zrušený), napájený z Puklického potoka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Plán pivovaru v Puklicích, bytu správce a bytu zahradníka, Mza v Brně, Fond F379, Velkostatek Puklice 1770 – 1938
  2. a b VRÁNA, Filip. Pivovary na Vysočině 3. Puklice. Jihlavské listy. 23. 10. 2010, roč. 21, čís. 57, s. 12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]