AltGr: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
m překlep
Řádek 9: Řádek 9:
| vydavatel = [[IBM]]
| vydavatel = [[IBM]]
| jazyk = anglicky
| jazyk = anglicky
}}</ref>) je jedna z běžných kláves [[počítačová klávesnice|počítačových klávesnic]]. Slouží zejména pro vložení znaků, které nejsou přímou základní sadě daného [[rozložení kláves]], třeba znaků pro [[měna|měny]]. Na moderních osobních počítačích se jedná o pravou ze dvou [[klávesa Alt|kláves Alt]]. Podobně jako [[klávesa Shift]] není mačkán samotný, ale v kombinaci s jinou klávesou. Zároveň s ním může být mačkána i klávesa Shift, čímž lze pomocí hlavní mačkné klávesy zapsat až čtyři různé znaky (příklad závisí na používaném rozložení kláves):
}}</ref>) je jedna z běžných kláves [[počítačová klávesnice|počítačových klávesnic]]. Slouží zejména pro vložení znaků, které nejsou přímou základní sadě daného [[rozložení kláves]], třeba znaků pro [[měna|měny]]. Na moderních osobních počítačích se jedná o pravou ze dvou [[klávesa Alt|kláves Alt]]. Podobně jako [[klávesa Shift]] není mačkán samotný, ale v kombinaci s jinou klávesou. Zároveň s ním může být mačkána i klávesa Shift, čímž lze pomocí hlavní stisknuté klávesy zapsat až čtyři různé znaky (příklad závisí na používaném rozložení kláves):
# úroveň: samotná klávesa (například Q napíše malé q)
# úroveň: samotná klávesa (například Q napíše malé q)
# úroveň: shift+klávesa (například Shift+Q napíše velké Q)
# úroveň: shift+klávesa (například Shift+Q napíše velké Q)

Verze z 10. 3. 2014, 20:47

Na klávesnici společnosti Sun Microsystems je klávesa označena nápisem Alt Graph
Symbol pro přepínač třetí úrovně (v Unicode U+21EE) podle ISO/IEC 9995-7 a ISO 7000

AltGr (zkratka z anglického alternate graphic[1]) je jedna z běžných kláves počítačových klávesnic. Slouží zejména pro vložení znaků, které nejsou přímou základní sadě daného rozložení kláves, třeba znaků pro měny. Na moderních osobních počítačích se jedná o pravou ze dvou kláves Alt. Podobně jako klávesa Shift není mačkán samotný, ale v kombinaci s jinou klávesou. Zároveň s ním může být mačkána i klávesa Shift, čímž lze pomocí hlavní stisknuté klávesy zapsat až čtyři různé znaky (příklad závisí na používaném rozložení kláves):

  1. úroveň: samotná klávesa (například Q napíše malé q)
  2. úroveň: shift+klávesa (například Shift+Q napíše velké Q)
  3. úroveň: AltGr+klávesa (například AltGr+Q napíše \)
  4. úroveň: AltGr+Shift+klávesa (například AltGr+Shift+Q napíše Ω)

Na počítačích společnosti Apple plní obdobnou funkci klávesa Option.

Reference

  1. Introduction to keyboards [online]. IBM [cit. 2014-03-10]. Dostupné online. (anglicky)