Adelaida Löwenstein-Wertheim-Rosenberg: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Přebírání commonscat z Wikidat; kosmetické úpravy
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Přebírání commonscat z Wikidat dle výpisů od Dannyho B. a Byriala
Řádek 54: Řádek 54:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}



Verze z 30. 7. 2013, 22:50

Šablona:Infobox panovnice Adelaida Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (3. duben 183116. prosinec 1909) byla manželka Michala I. Portugalského, avšak až po jeho sesazení z trůnu.

Život

Adelaidě byly čtyři roky, když přišla o matku a sedm, když zemřel i její otec. S bratrem Karlem poté skončili v péči prarodičů.

24. září 1851 se vdala za bývalého portugalského krále Michala, který o trůn přišel v roce 1834. Nevěstě bylo dvacet let, ženichovi téměř 49. Z manželství vzešlo sedm potomků:

Michal zemřel v roce 1866, dříve, než jakékoliv z jejich dětí dosáhlo dospělosti. Následující desetiletí Adelaida strávila víceméně úspěšným zajištěním vhodných sňatků pro své děti. Mezí její vnoučata patřili belgická královna Alžběta Gabriela Bavorská, císařovna Zita Bourbonsko-Parmská Marie-Adéla Lucemburská, nebo Felix Bourbonsko-Parmský. Mnoho z jejích potomků podědilo její dlouhověkost.

V roce 1895 oddaná katolička Adelaida vstoupila do kláštera Sainte-Cécile de Solesmes na severozápadě Francie. Zemřela 16. prosince 1906 ve věku 76 let.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adelaide of Löwenstein-Wertheim-Rosenberg na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Adelaida z Löwenstein-Wertheim-Rosenbergu na Wikimedia Commons Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Adelaida z Löwenstein-Wertheim-Rosenbergu na Wikimedia Commons