Císařské námořnictvo Mandžukua: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m napřímení odkazu
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 9 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q699661)
Řádek 25: Řádek 25:
[[Kategorie:Námořnictva podle zemí]]
[[Kategorie:Námořnictva podle zemí]]
[[Kategorie:Dějiny Číny během druhé světové války]]
[[Kategorie:Dějiny Číny během druhé světové války]]

[[de:Marine des Kaiserreich Mandschukuo]]
[[en:Manchukuo Imperial Navy]]
[[es:Armada Imperial de Manchukuo]]
[[it:Mǎnzhōu Dìguó Hǎijūn]]
[[ja:江防艦隊]]
[[ko:만주국 강방함대]]
[[pl:Cesarska Marynarka Mandżukuo]]
[[ru:Императорский флот Маньчжоу-го]]
[[zh:江防艦隊]]

Verze z 5. 4. 2013, 07:29

Loď námořnictva Mandžukua

Císařské námořnictvo Mandžukua (čínsky: 満州帝國海軍 Mǎnzhōu Dìguó Hǎijūn) bylo námořnictvo japonského loutkového státu Mandžukuo za 2.světové války. De facto bylo pod velením japonského císařského námořnictva. Bylo vytvořeno k pobřežní a poříční obraně a disponovalo hlídkovými loďmi na řekách Amur, Sungari a Ussuri.

Historie

vlajka hlídkových lodí
Námořníci

Námořnictvo loutkového státu Mandžukuo, které založili Japonci v polovině roku 1932, bylo založeno na přímluvu císaře Pchu Iho 15. dubna téhož roku.

Flotila na řece Sungari byla složena z čínských lodí kapitána Jin Cu-čchiena, který se po mukdenském incidentu přidal na stranu Japonců. Roku 1938 byly založeny dva pětisetčlenné prapory námořní pěchoty vyzbrojené puškami, kulomety a lehčími zbraněmi. Vesměs japonští velitelé námořnictva byli zaškolováni v japonské císařské námořní akademii. Od roku 1937 byl vlajkovou lodí námořnictva torpédoborec Chaj Wej (ex. Kaši z třídy Momo). V listopadu 1939 fungovaly pouze říční síly a roku 1942 odsud odešli japonští důstojníci. Roku 1942 byl Chaj Wej vrácen Japonsku a přejmenován na Kaii. Při sovětské mandžuské operaci námořnictvo Mandžukua téměř nekladlo odpor. Část lodí poté připadla Sovětům.

Související články

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Císařské námořnictvo Mandžukua na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cesarska Marynarka Mandżukuo na polské Wikipedii.