Minas Morgul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Minas Morgul
 Ithilien 2002 T. v.–3019 T. v. Obnovené království 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Představa Minas Ithilu, ilustrace Matěje Čadila [1]
Minas Morgul (dříve Minas Ithil)
Obyvatelstvo
Národnostní složení
adûnajština (dříve), západština, černá řeč, orkština
Státní útvar
město Dúnadanů (dříve),
město Mordoru, diktatura Pána nazgûlů
IthilienIthilien Ithilien (Gondor) / MordorMordor Mordor
Vznik
2002 T. v. – dobytí Minas Ithilu
Zánik
25. března 3019 T. v. – zničení Jednoho prstenu a Sauronův pád
Státní útvary a území
Předcházející
Ithilien Ithilien
Následující
Obnovené království Obnovené království

Minas Ithil (sindarsky Věž vycházejícího měsíce), později Minas Morgul (sindarsky Věž Černé magie), je město v Morgulském průsmyku, který umožňoval spojení Mordoru a Gondoru ve fiktivním světě Středozemi od britského spisovatele J. R. R. Tolkiena.

Druhý věk[editovat | editovat zdroj]

Po Pádu Númenoru přistáli Isildur a Anárion ve Středozemi a založili říši Gondor. Roku 3320 Druhého věku Isildur založil v Morgulském průsmyku Minas Ithil a zasadil zde Bílý strom. Jakmile se Sauron vrátil do Mordoru, zaútočil na město, dobyl je a Bílý strom spálil. Isildur unikl po Anduině do Arnoru a ponechal Gondor spravovat Anárionovi. Po porážce Saurona ve válce s Posledním spojenectvím bylo město obnoveno.

Třetí věk[editovat | editovat zdroj]

V roce 1980 Třetího věku se Černokněžný král Angmaru vrátil do Mordoru a roku 2000 s ostatními nazgûly město oblehl. Po dvouletém obléhání nakonec padlo do Sauronových rukou včetně palantíru v něm. Pán nazgûlů z města učinil své sídlo a bylo proto nazváno Minas Morgul. Roku 2050 sem vylákal a podle všeho zabil posledního gondorského krále Eärnura.

Během Války o Prsten z Minas Morgul vyšla vojska skřetů, která překročila Anduinu a posléze byla zničena v bitvě na polích Pelennoru. Po Sauronově porážce zůstalo Morgulské údolí opuštěné a město už nebylo znovu osídleno Gondorskými, protože tu ještě dlouho určitým způsobem přetrvávala zlá moc nazgûlů.