Chlapcův kouzelný roh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chlapcův kouzelný roh
Autortraditional
Původní názevDes Knaben Wunderhorn
Jazykněmčina
Žánrnemecký romantizmus
Datum vydání1805
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chlapcův kouzelný roh : staré německé písně (německy Des Knaben Wunderhorn : Alte deutsche Lieder) je sbírka německých lidových písní, kterou uspořádali Achim von Arnim a Clemens Brentano. Sbírka vyšla ve třech dílech v letech 1806-1808.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Písně sebrali romantičtí básníci Achim von Arnim a Clemens Brentano se svými spolupracovníky. Písně byly zaznamenány z ústní tradice nebo ze starých zpěvníků, tisků, básní starších básníků z 16. - 18. století, kramářských písní a dalších zdrojů. Jedná se tedy o písně nejen lidové ale i zlidovělé. Najdeme zde balady, moritáty, ohlasy mistrů pěvců z 15. století, lidové písně ze 16. století, pologalantní pastýřskou poezii, barokní legendy, katolické i evangelické kostelní zpěvy, milostnou poezii, vojenské a tovaryšské písničky a také dětské, buřičské a žertovné písně.[1]

Sami sběratelé tyto písně upravovali, měnili, přidávali celé sloky a v některých případech přidávali vlastní básně na lidové motivy.[1]

Sběratelé ve svém romantickém nadšení doufali, že sbírka povede ke sjednocení německého národního smýšlení.

Přijetí díla[editovat | editovat zdroj]

Velmi pochvalnou recenzi dílu věnoval Johann Wolfgang Goethe. Jiní kritici však sbírce vytýkali úpravy děl (Johann Heinrich Voss) nebo zařazení nepravých či brakových děl (Friedrich Schlegel). Jiní nesdíleli romantický obdiv k lidové poesii, kterou považovali za barbarskou (Georg Wilhelm Friedrich Hegel). Sbírka nicméně ovlivnila další básníky, jako byli Wilhelm Müller, Hoffmann von Fallersleben, Heinrich Heine a řada dalších.[1]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Zhudebnění[editovat | editovat zdroj]

Několik textů zhudebnil v letech 1887–1896 Gustav Mahler jako stejnojmenný cyklus písní s doprovodem klavíru nebo orchestru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c TROST, Pavel. Zpěvník německého romantismu. Praha: Odeon, 1980. S. 8. Předmluva k českému vydání Chlapcova kouzelného rohu. 
  2. Chlapcův kouzelný roh – Databáze českého uměleckého překladu. www.databaze-prekladu.cz [online]. [cit. 2021-02-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TROST, Pavel. Zpěvník německého romantismu. Praha: Odeon, 1980. S. 7–19. Předmluva k českému vydání Chlapcova kouzelného rohu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]