Velká čistka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: oprava ISBN; kosmetické úpravy
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 1: Řádek 1:
'''Velká čistka''' (rusky {{cizojazyčně|ru|Большая чистка}}, ''Bal'šaja čistka''), někdy označovaná i jako '''Velký teror''', je označení několika souvisejících kampaní politické represe a perzekuce v [[Sovětský svaz|Sovětském svazu]] 30. let 20. století, které [[Josif Vissarionovič Stalin|Josif Stalin]] spustil s cílem odstranit zbývající opozici a získat neomezenou moc.<ref name="Social Catastrophe">Lenin, Stalin, and Hitler: The Age of Social Catastrophe. By Robert Gellately. 2007. Knopf. 720 pages {{ISBN|1400040051}}</ref> Čistka se týkala většiny vrstev sovětské společnosti: samotné [[VKS(b)|komunistické strany]], úřednictva, důstojnického sboru, inteligence, rolnictva (takzvaných „[[kulak]]ů“), etnických minorit a náboženských skupin. Záminkou k jejímu rozpoutání byla vražda [[Sergej Mironovič Kirov|Sergeje Kirova]], hlavy leningradské stranické organizace, v roce [[1934]]. Nejviditelnějším projevem čistky byly takzvané [[moskevské procesy]], veřejná, předem secvičená a rozhodnutá soudní přelíčení proti vedoucím funkcionářům komunistické strany, končící drakonickými rozsudky.
'''Velká čistka''' (rusky {{cizojazyčně|ru|Большая чистка}}, ''Bal'šaja čistka''), někdy označovaná i jako '''Velký teror''', je označení několika souvisejících kampaní politické represe a perzekuce v [[Sovětský svaz|Sovětském svazu]] 30. let 20. století,které [[Josif Vissarionovič Stalin|Josif Stalin]] spustil s cílem odstranit zbývající opozici a získat neomezenou moc.<ref name="Social Catastrophe">Lenin, Stalin, and Hitler: The Age of Social Catastrophe. By Robert Gellately. 2007. Knopf. 720 pages {{ISBN|1400040051}}</ref> Čistka se týkala většiny vrstev sovětské společnosti: samotné [[VKS(b)|komunistické strany]], úřednictva, důstojnického sboru, inteligence, rolnictva (takzvaných „[[kulak]]ů“), etnických minorit a náboženských skupin. Záminkou k jejímu rozpoutání byla vražda [[Sergej Mironovič Kirov|Sergeje Kirova]], hlavy leningradské stranické organizace, v roce [[1934]]. Nejviditelnějším projevem čistky byly takzvané [[moskevské procesy]], veřejná, předem secvičená a rozhodnutá soudní přelíčení proti vedoucím funkcionářům komunistické strany, končící drakonickými rozsudky.


== Průběh ==
== Průběh ==

Verze z 12. 6. 2020, 08:09

Velká čistka (rusky Большая чистка, Bal'šaja čistka), někdy označovaná i jako Velký teror, je označení několika souvisejících kampaní politické represe a perzekuce v Sovětském svazu 30. let 20. století,které Josif Stalin spustil s cílem odstranit zbývající opozici a získat neomezenou moc.[1] Čistka se týkala většiny vrstev sovětské společnosti: samotné komunistické strany, úřednictva, důstojnického sboru, inteligence, rolnictva (takzvaných „kulaků“), etnických minorit a náboženských skupin. Záminkou k jejímu rozpoutání byla vražda Sergeje Kirova, hlavy leningradské stranické organizace, v roce 1934. Nejviditelnějším projevem čistky byly takzvané moskevské procesy, veřejná, předem secvičená a rozhodnutá soudní přelíčení proti vedoucím funkcionářům komunistické strany, končící drakonickými rozsudky.

Průběh

Soubor:Korolev posle aresta 1938.jpg
Raketový konstruktér Sergej Koroljov krátce po svém zatčení v roce 1938

Velká čistka byla zahájena pod šéfem NKVD Genrichem Jagodou, na jejím vrcholu od září 1936 do srpna 1938 ji řídil Nikolaj Ježov – tato perioda je proto někdy nazývána „ježovština“; Jagoda i Ježov ovšem stalinským čistkám zanedlouho padli za oběť sami, první byl popraven roku 1938, druhý o necelé dva roky později. Oba dva ovšem jen vykonávali přání a vůli Stalina.[2] Ježova ve funkci šéfa NKVD nahradil Stalinův chráněnec Lavrentij Berija.

Oběti čistek byly často popravovány či vězněny bez řádného soudu, jak jej předepisoval i tehdejší sovětský právní řád, pouze na základně rozhodnutí takzvaných „trojek“ složených z důstojníků tajné policie NKVD, tajemníka krajského výboru a krajského státního zástupce. Pokud k soudům docházelo, šlo o zinscenované a předem rozhodnuté politické procesy, při nichž bylo doznání vynuceno pod nátlakem, často mučením obžalovaných.

  1. Lenin, Stalin, and Hitler: The Age of Social Catastrophe. By Robert Gellately. 2007. Knopf. 720 pages ISBN 1400040051
  2. JOHNSON, Paul. Dějiny 20. století. Překlad Jan Čulík st.. 1. vyd. [s.l.]: Rozmluvy, 1991. 846 s. ISBN 80-85336-07-3. S. 297-299.