Drezura: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 11 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q1193939)
m oprava překlepů: drezúra → drezura; kosmetické úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
'''Drezura''' (také používáno drezúra) je obecně série cviků pro [[chov]]ané [[Živočichové|zvíře]]. Úkolem drezury je ukázat, jak spolu zvíře a člověk dokáží spolupracovat, přičemž se využívá jejich [[schopnost]]í.
'''Drezura''' (také používáno drezura) je obecně série cviků pro [[chov]]ané [[Živočichové|zvíře]]. Úkolem drezury je ukázat, jak spolu zvíře a člověk dokáží spolupracovat, přičemž se využívá jejich [[schopnost]]í.


== Cirkus ==
== Cirkus ==
Řádek 17: Řádek 17:
=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* [http://www.komora.cz/Files/InMP/p%C5%99%C3%ADru%C4%8Dky/OP_Drezura%20zvirat_2008.pdf Příručka Hospodářské komory v formátu pdf]
* [http://www.komora.cz/Files/InMP/p%C5%99%C3%ADru%C4%8Dky/OP_Drezura%20zvirat_2008.pdf Příručka Hospodářské komory v formátu pdf]
* [http://www.zooliberec.cz/50-let-slonu-v-liberci/vycvik-a-drezura-libereckych-slonu/ Drezúra na webu ZOO Liberec]
* [http://www.zooliberec.cz/50-let-slonu-v-liberci/vycvik-a-drezura-libereckych-slonu/ Drezura na webu ZOO Liberec]


{{pahýl}}
{{pahýl}}

Verze z 20. 8. 2016, 18:05

Drezura (také používáno drezura) je obecně série cviků pro chované zvíře. Úkolem drezury je ukázat, jak spolu zvíře a člověk dokáží spolupracovat, přičemž se využívá jejich schopností.

Cirkus

Populárním příkladem je cirkusové představení divokých šelem, například lvů.

O drezuře se mluví také v souvislosti s hmyzem, například bleší cirkus, ovšem zde už jde o naprostou nadvládu člověka, o vycvičenosti jednotlivých hmyzích jedinců nelze uvažovat.

Výcvik koní

Specificky v jezdectví je drezura základní disciplínou, jejímž cílem je při provádění cviků dosažení co nejužšího souladu mezi koněm a jezdcem.

Zneužívání drezury

Protože neetickými postupy při výcviku docházelo k trýznění zvířat, byla tato činnost určena v ČR jako živnostenské povolání vázané činnosti, které řeší příslušná oborová příručka vydaná v roce 2008 Hospodářskou komorou ČR.

Odkazy

Související články

Externí odkazy