Fortuna (sázková kancelář): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele Sosihui666 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je 193.169.182.66
Řádek 77: Řádek 77:
# [http://ekonomika.idnes.cz/horacek-prodal-fortunu-slovakum-dol-/ekoakcie.aspx?c=A041208_115003_ekoakcie_ven Horáček prodal Fortunu Slovákům] na [http://www.idnes.cz iDnes.cz]
# [http://ekonomika.idnes.cz/horacek-prodal-fortunu-slovakum-dol-/ekoakcie.aspx?c=A041208_115003_ekoakcie_ven Horáček prodal Fortunu Slovákům] na [http://www.idnes.cz iDnes.cz]
# [http://www.akcie.cz/firemni-zpravy/75071-fortuna-entertainment-group-oznamuje-zamer-nabidnout-sve-akcie-na-burzach-v-praze-a-ve-varsave/ Fortuna Entertainment Group oznamuje záměr nabídnout své akcie na burzách v Praze a ve Varšavě] na [http://www.akcie.cz Akcie.cz]
# [http://www.akcie.cz/firemni-zpravy/75071-fortuna-entertainment-group-oznamuje-zamer-nabidnout-sve-akcie-na-burzach-v-praze-a-ve-varsave/ Fortuna Entertainment Group oznamuje záměr nabídnout své akcie na burzách v Praze a ve Varšavě] na [http://www.akcie.cz Akcie.cz]
# [http://www.fortuna-cz.cz/ Fortuna]


[[Kategorie:České sázkové kanceláře]]
[[Kategorie:České sázkové kanceláře]]

Verze z 7. 2. 2013, 19:40

Šablona:Infobox Firma FORTUNA, sázková kancelář a.s. je historicky prvním a nejstarším poskytovatelem kursových sázek na území České republiky, její vznik se datuje do května roku 1990 v Praze. Společnost Fortuna se tak po pádu komunistického režimu v bývalém Československu stala zároveň průkopníkem mezi porevolučními akciovými společnostmi vůbec.

Historie

1990 - 2005

Sázkovou kanceláře Fortuna v roce 1990 založila čtveřice Petr Bouma, Jiří Balcar, Josef Kurka a Michal Horáček. Ve stejném roce byla otevřena i první pobočka sázkové kanceláře Fortuna, a to v Praze v pasáži Lucerna. Prvního května 1990 došlo k legalizaci kursových sázek v tehdejším Československu, což byl jeden z nesporných znaků nastupující éry svobodného podnikání.

Hlad po doposud chybějícím artiklu v České republice se brzy promítl i na Slovensko. Za necelý rok byla založena sázková kancelář Terno, sesterská společnost Fortuny. Mezi první majitele Terna patřili kromě Fortuny také Igor Nosek a Richard Müller.

Síť poboček se v obou zemích úspěšně rozrůstala, v roce 1995 pak nastal první z technologických milníků, když došlo k přechodu na elektronickou komunikaci prostřednictvím modemů mezi kamennými pobočkami a centrálou v čele s oddělením bookmakingu (přijímání sázek).

Od 2005

Po deseti dalších letech změnila Fortuna poprvé a zatím naposledy svého majitele. V roce 2005 prodali úspěšní podnikatelé v čele se známým hudebníkem a textařem Michalem Horáčkem prosperující firmu investiční skupině Penta, která se stala novým vlastníkem jak české Fortuny, tak slovenského Terna. Změna majitele přinesla nový vítr do usínající značky a začali se dít věci. Prvním z nich byla změna názvu slovenského Terna, které se přejmenovalo na Fortunu. Následovala expanze na polský trh a nákup sázkové kanceláře Profesionał. Také polskou firmu, která byla na trhu deset let, čekalo přejmenování na Fortuna.

Následovala modernizace provozu (2006) spojená s řadou nových produktů. Technický pokrok umožnil real-time komunikaci mezi pobočkami a bookmakingem, zákazník vše pozitivně pocítil například v mnohem rychlejším vyhodnocování výsledků, rovněž výplatu výher bylo možné uplatnit v celé síti poboček nikoliv pouze té, kde byl tiket uzavřen. Výrazně se změnila rovněž tvář věrnostního programu Fortuna Klub Plus, kde došlo k personifikaci zákazníků Fortuny.

V roce 2007 došlo ke vzkříšení telefonického sázení prostřednictví služby TELEKONTO, na Slovensku bylo povoleno dokonce uzavírat sázky přes internet. Ten na sebe nenechal dlouho čekat ani v Čechách. Leden 2009 znamená další boom na poli kursového sázení, legalizace sázek přes internet, přináší českým „sázkovkám“ nové klienty, kteří doposud uzavírali sázky především u zahraničních společností. Ve stejném roce vznikla zároveň Fortuna Entertainment Group, která se záhy stala největším středoevropským provozovatelem kursových sázek. Původně česká společnost se tak rozrostla až do současné podoby holdingu, který své zájmy hájí i na polském, maďarském, slovenském a také chorvatském trhu.

Zásadním produktem v roce 2009 se stali sázky Live, uzavírání sázek v průběhu rozehraného utkání se rázem stalo hitem mezi sázkaři. V říjnu 2010 pak Fortuna vstoupila na burzu, obchodování s akciemi Fortuny je možné na burzách v Praze a Varšavě. O necelý rok později spustila Fortuna prodej stíracích losů a rozšířila své pole působnosti také na trh číselných loterií, kam vstoupila 18. července s produktem Loto.

Současnost

V současné době umožňuje Fortuna uzavírat sázky prostřednictvím:

  • internetu na stránkách www.ifortuna.cz
  • v síti kamenných poboček, kterých je přes 600 v rámci celé ČR
  • telefonicky
  • prostřednictvím mobilní aplikace m.ifortuna.cz

Fortuna je rovněž sponzorem sportovních odvětví, eventů a klubů:

Odkazy

Reference

  1. Obchodní rejstřík na Justice.cz
  2. Domovské stránky sázkové kanceláře Fortuna
  3. Historie na stránkách Fortuna Entertainment Group
  4. Fortuna spustila svou loterii Loto na Lidovky.cz
  5. Fortuna zahájila prodej stíracích losů na E15.cz
  6. Penta se stala největším provozovatelem kurzových sázek ve střední Evropě
  7. Horáček prodal Fortunu Slovákům na iDnes.cz
  8. Fortuna Entertainment Group oznamuje záměr nabídnout své akcie na burzách v Praze a ve Varšavě na Akcie.cz