Hexapla: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dexbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: fa:هگزاپلا
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Upravuji id:Heksapla
Řádek 41: Řádek 41:
[[he:הקספלה]]
[[he:הקספלה]]
[[hu:Hexapla]]
[[hu:Hexapla]]
[[id:Hexapla]]
[[id:Heksapla]]
[[it:Exapla]]
[[it:Exapla]]
[[ja:ヘクサプラ]]
[[ja:ヘクサプラ]]

Verze z 11. 9. 2012, 05:21

zlomek Hexaply zobrazujíci žalm 102 a 103 v Aquilově překladu

Hexapla (řeckyšesterá“) označuje text Starého zákona, sestavený v první polovině 3. století Órigenem, který v šesti sloupcích přináší různé verze starozákonního textu:

Uspořádání Hexaply umožňovalo rychlou a jednoduchou konzultaci biblického textu, a to nejen původního hebrejského, ale i řeckého překladu užívaného křesťany (Septuaginta) s dalšími řeckými překlady, neboť obsahovala též překlad ebionity Symmacha, další křesťanský překlad Aquilův a židovský překlad Theodotiónův.

Hexapla zřejmě existovala v jediném rukopise a byla uložena v Kaisareji. Z jejího znění vycházel při překladu latinské Vulgaty i svatý Jeroným. Do současné doby se Hexapla dochovala pouze fragmentárně, tyto zlomky byly vydány v několika edicích.

Význam Hexaply spočívá v tom, že jejím sestavením Órigenés položil základy textové kritiky – jedná se o první dílo, které lze označovat za skutečně vědeckou, textologickou edici.

Související články

Bibliografie

  • THIEDE, Carstev Peter. Svitky od Mrtvého moře a židovský původ křesťanství. 1. vyd. Praha: Volvo Globator, 2004. ISBN 80-7207-549-7. str. 40-50.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hexapla na anglické Wikipedii.