Hasdrubal Barkas: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Odebírám ja:ハスドルバル (strongly connected to cs:Hasdrubal)
JYBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám ja:ハスドルバル; měním eu:Hasdrubal Barka
Řádek 50: Řádek 50:
[[en:Hasdrubal (Barcid)]]
[[en:Hasdrubal (Barcid)]]
[[es:Asdrúbal Barca]]
[[es:Asdrúbal Barca]]
[[eu:Hasdrubal]]
[[eu:Hasdrubal Barka]]
[[fi:Hasdrubal Barka]]
[[fi:Hasdrubal Barka]]
[[fr:Hasdrubal Barca]]
[[fr:Hasdrubal Barca]]
[[he:עזרובעל ברקה]]
[[he:עזרובעל ברקה]]
[[it:Asdrubale Barca]]
[[it:Asdrubale Barca]]
[[ja:ハスドルバル]]
[[ka:ჰასდრუბალი (ჰამილკარ ბარკას ძე)]]
[[ka:ჰასდრუბალი (ჰამილკარ ბარკას ძე)]]
[[ko:하스드루발 바르카]]
[[ko:하스드루발 바르카]]

Verze z 8. 9. 2012, 08:12

Šablona:Infobox Vojenský velitel Hasdrubal Barkas (?? – 207 př. n. l.) byl druhým synem punského vojevůdce Hamilkara Barkase. Měl dva bratry – staršího Hannibala a mladšího Magona. Všichni tři bratři se zapojili do druhé punské války.

Správce Hispánie, boje s Římany

Když jeho starší bratr Hannibal opustil se stotisícovým vojskem Hispánii, táhl Hasdrubal nejprve s ním, avšak po překročení řeky Ebro si Hannibal uvědomil, že Hispánie potřebuje obranu a poslal tam Hasdrubala s téměř polovičním vojskem. Na Hispánii plánoval římský vojevůdce Publius Cornelius Scipio, otec slavného Scipiona Africana útok. Scipionův otec byl však před útokem povolán do Itálie, aby bránil římské území před Hannibalem, který mezitím překročil Alpy.

V roce 211 př. n. l. porazil a zabil v Hispánii Publia Cornelia Scipiona a následně i jeho bratra Lucia. Nyní byl povolán syn Publia Scipiona, který se jmenoval stejně jako jeho otec. Mladému Scipionovi se v Hispánii nečekaně podařilo obsadit a dobýt Nové Kartágo a získal tím kontrolu nad celou oporou punské Hispánie. Tamějším hispánským silám veleli Hannibalovi bratři Mago a Hasdrubal spolu s vojevůdcem Hasdrubalem Giskonem. Hasdrubal byl již v té době povolán svým bratrem Hannibalem do Itálie.

Roku 209 př. n. l. se střetl Hasdrubal se Scipionem Africanem v bitvě u Baeculy. Tam Scipio doslova porazil za dobré taktiky a strategie Hasdrubala, avšak ten mu ještě s velkou částí vojska a s několika vycvičenými válečnými slony dokázal uprchnout a Scipion jej nepronásledoval. Hasdrubal mu z jižní Hispánie prchal dále na sever.

Hasdrubal v Itálii, porážka a smrt

Nakonec s třicetitisícovým vojskem překročil Pyreneje, přebrodil řeku Rhônu a vpadl do Alp. Když přešel Alpy bez větších ztrát, utábořil se na severu Itálie, u řeky Metauro. Vyděšený římský senát si zvolil dva konzuly - Marka Livia a Gaia Claudia Nerona, kteří měli s vojskem zabránit připojení armád Hasdrubala a Hannibala. Kdyby k tomu došlo, Hannibal by byl v přesile a konečně by mohl zahájit pochod na Řím. Zatímco Nero se zaměřil na jihu Itálie na Hannibala, Livius vyšel s vojskem do severní Itálie čelit Hasdrubalovi. Hasdrubal vyslal posla k bratrovi, aby mu sdělil místo setkání. Posla však zachytili Římané a začali jednat. Nero odešel jednu noc ze svého tábora tajně s téměř celou armádou a připojil se k Hasdrubalovi. Hannibal si toho nevšiml, protože Nero ponechal v táboře 6 000 mužů a ohně nechal hořet a stany nesložili. Hasdrubal si v Liviově vojsku povšiml, že je v římských řadách mnoho opálených mužů a pojal v podezření, že se k Liviovi připojila další armáda. Boji se nevyhnul a jeho hispánská armáda byla v bitvě u Metauru rozprášena a sám Hasdrubal tam v roce 207 př. n. l. padl. Na počest porážky hodil jeden římský jezdec do Hannibalova tábora Hasdrubalovu hlavu.

Externí odkazy