Vrstva mapování biotopů: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eliveri (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
DoS
Řádek 1: Řádek 1:
{{AfD}}
'''Vrstva mapování biotopů''' (VMB) představuje výsledek projektu [[mapování biotopů]], organizovaného [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR|Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR]].
'''Vrstva mapování biotopů''' (VMB) představuje výsledek projektu [[mapování biotopů]], organizovaného [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR|Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR]].



Verze z 27. 3. 2012, 14:07

Vrstva mapování biotopů (VMB) představuje výsledek projektu mapování biotopů, organizovaného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Popis

Jedná se o plošně jednotný podklad ve formátu shape file, který zobrazuje vegetační pokryv na území celého státu – na této úrovni se jedná o velmi přesný a bezkonkurenční zdroj dat, umožňující řadu statistických analýz. V současnosti je Česká republika v rámci Evropské unie hodnocena jako stát s nejlépe připravenými podklady pro vymezení evropsky významných lokalit, a to především právě díky vrstvě mapování biotopů. Jednotkou vrstvy mapování biotopů jsou biotopy definované publikací Katalog biotopů České republiky.

Historie vzniku první vrstvy mapování biotopů

V době rozhodnutí o přístupu k tvorbě soustavy Natura 2000 byly na vytvoření VMB podle požadavků Evropské komise pouhé čtyři roky. Byl zpracován první Katalog biotopů České republiky (Chytrý, Kučera & Kočí 2001) jako jedna z důležitých mapovacích pomůcek a provedeno plošné mapování za účasti více než 750 mapovatelů. I přes aktivní zapojení několik stovek lidí se jednalo o velmi krátký termín. Kvalita odevzdaných mapových děl nutně kolísala, a to i při dodržování metodiky. Pro sbližování pohledů na klasifikaci biotopů a hodnocení jejich kvality byla uspořádána řada školení i exkurzí. Doplňkově proběhly terénní revize převzatých dat. Experti vytipovali problémové segmenty, které nesly znaky odborného pochybení. Tyto segmenty byly v průběhu roku 2005 zčásti revidovány v terénu a opraveny v mapové vrstvě. Přestože míra subjektivních odchylek nebyla spolehlivě kvantifikována, lze soudit, že výsledná mapa biotopů ČR netrpí žádnou výraznou systémovou chybou a lze ji proto široce využívat. Vzhledem k významu dat z VMB a s ohledem na dynamický vývoj vegetace však bylo rozhodnuto, že vrstva bude průběžně aktualizovaná.

Aktualizace vrstvy mapování biotopů

  • Dvanáctiletý cyklus údržby VMB
  • Ověřuje se výskyt a stav všech přírodních biotopů podle VMB, a dále se zakreslují jejich nové výskyty
  • Kvalitativní charakteristiky jsou v obou projektech rozdílné, avšak základní údaj kvality lze hodnotit dle společné stupnice, viz tento článek z časopisu Ochrana přírody.

Kvalitativní charakteristiky

  • V prvním mapování se pro každý segment přírodního biotopu zaznamenávaly dvě kvalitativní charakteristiky – reprezentativnost a zachovalost.
  • Aktualizace vrstvy mapování biotopů: Oproti prvnímu mapování byla zpřesněna a rozšířena metodika. Mezi parametry sledované při aktualizaci patří především reprezentativnost, struktura stromového a keřového patra, degradace, regionální hodnocení a soupis přítomných druhů rostlin, především tzv. typických druhů, a jeho zhodnocení. Typické druhy jsou takové, které se v daném biotopu zpravidla vyskytují častěji než v jiných biotopech, takže umožňují určit, o který biotop se jedná. Sjednocující charakteristikou sledovaných parametrů je hodnocení stavu struktury a funkcí (na stupnici příznivé – méně příznivé – nepříznivé).

Přístup k datům z VMB

Ve zjednodušené podobě je vrstva volně přístupná veřejnosti na mapovém serveru AOPK ČR (http://mapy.nature.cz). Tímto způsobem nelze data exportovat ani analyzovat a slouží tak pouze k prvotní orientaci. Možnost poskytování úplných dat upravují vnitřní předpisy AOPK ČR. Poskytnutí VMB je většinou bezplatné, zpoplatněny jsou jen případné analytické výstupu či transformace dat. S žádostí o data je možné se obrátit na krajská střediska AOPK ČR, případně na ředitelství. Aktuální informace k poskytování dat lze nalézt na stránkách http://portal.nature.cz.

Literatura

Související články

Externí odkazy