Anonymous (skupina): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: zh:匿名者 (组织)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot změnil: uk:Безосібний
Řádek 52: Řádek 52:
[[sv:Anonymous (grupp)]]
[[sv:Anonymous (grupp)]]
[[te:అనామక (సమూహం)]]
[[te:అనామక (సమూహం)]]
[[uk:Безосібний (група)]]
[[uk:Безосібний]]
[[zh:匿名者 (组织)]]
[[zh:匿名者 (组织)]]

Verze z 3. 8. 2011, 05:05

Vlajka Anonymous.
Skupina aktivistů s maskou Guye Fawkese.

Anonymous je anonymní a na sobě nezávislé nehierarchické hnutí, které se do podvědomí internetových komunit začalo dostávat v roce 2003 na základě internetového memu objevivšího se na stránkách 4chan.org. V letech 2010 a 2011 začaly informace o Anonymous pronikat i do masmédií, což bylo zapříčiněno velkým zájmem, který vzbudila jejich činnost spojená s hacktivistickým hájením WikiLeaks (Operace odplata[1]) či proti firmě Sony[2] (Operace Sony). Podíleli se i na převratech v Tunisku a Egyptě na začátku roku 2011.

Anonymous je skupina hackerů, která prostřednictvím DoS útoků sestřelují vybrané weby. Prohlášení a spontánní výzvy k demonstracím velikosti a možností Anonymous spěly k mnoha veřejným protestům s jasným poselstvím o nezbytnosti šíření informací (v roce 2008 to byl "Project Chanology", kdy shromáždění Anonymous protestovali proti praktikám scientologie, v roce 2009 se Anonymous společně s íránskými hackery aktivně podíleli na demonstracích v době tamějších prezidentských voleb).

Vzhledem k faktu, že Anonymous je sdružení bez struktury a vedení, objevují se různé výklady o záměru Anonymous. Mnozí Anonymous se soustřeďují na tvorbu videí, kterými se snaží rozšířit informaci o svém hnutí, jiní Anonymous používají své suverenity v kyberprostoru k prezentování cynických žertů (kupříkladu v případě webových stránek nocussing.com, které Anonymous v lednu 2009 napadli a získali osobní informace o vlastníkovi stránek, který byl posléze zahlcen obscénními telefonáty a e-maily a dokonce i pornografickými zásilkami).

Svými činy k sobě Anonymous přitáhli zájem médií, v roce 2007 o nich televize Fox odvysílala reportáž, která o Anonymous hovořila jako o "hackerech na steroidech", "domácích teroristech" a "internetovém nástroji zloby". O rok později se v kanadské rádiové show objevili dva členové Anonymous, kteří v pořadu vysvětlovali svůj kritický postoj vůči Scientologické církvi.

V souvislosti s Anonymous se objevuje také termín "Anon", který reprezentuje jednotlivce (takže Anonymous = plurál, Anon = singulár).

Reference

  1. Skupina Anonymous a Operace odplata - http://blisty.cz/art/56028.html
  2. Skupina Anonymous hackla stránky Sony pro PS3 - http://crypto-world.info/news/index.php?prispevek=14767&sekce=s

Související články

Externí odkazy