Ban Chiang: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
nové drobné heslo
 
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu pokročilá editace z mobilního zařízení
Řádek 13: Řádek 13:


== Popis ==
== Popis ==
Lokalitu objevil v roce 1966 Steve Young. Následné výzkumy ukázaly, že archeologické nálezy pocházejí z doby broznové z [[doba železná|doby železné]]. Ban Chiang je považován za nejdůležitější prehistorické nalizeště v [[Jihovýchodní Asie|jihovýchodní Asii]]. Zachycuje důležité etapy kulturní, společenské a technologické [[evoluce]] místního obyvatelstva a lidstva obecně. Ve zdejší [[Pohřebiště|nekropolis]]i bylo nalezena řada keramických a kovových předmětů.
Lokalitu objevil v roce 1966 Steve Young. Výzkumy pak ukázaly, že archeologické nálezy pocházejí z doby bronzové až [[doba železná|železné]]. Ban Chiang je považován za nejdůležitější prehistorické naleziště v [[Jihovýchodní Asie|jihovýchodní Asii]]. Zachycuje důležité etapy kulturní, společenské a technologické [[evoluce]] místního obyvatelstva a lidstva obecně. Ve zdejší [[Pohřebiště|nekropoli]] byla nalezena řada keramických a kovových předmětů.


Určení stáří lokality bylo předmětem několika různých metod, které dávaly různé výsledky. Pomocí [[Radiokarbonová metoda datování|metody radioaktivního uhlíku]] se dospělo k informaci, že lokalita byla obývána minimálně od [[15. století př. n. l.]], i když předchozí průzkumu mluvily až o dataci 4400 let př. n. l.
Určení stáří lokality bylo provedeno několika metodami, které dávaly různé výsledky. Pomocí [[Radiokarbonová metoda datování|metody radioaktivního uhlíku]] se dospělo k informaci, že lokalita byla obývána minimálně od [[15. století př. n. l.]], i když předchozí průzkumy mluvily až o dataci 4400 let př. n. l.


== Fotogalerie ==
== Fotogalerie ==

Verze z 18. 10. 2020, 22:08

Archeologické naleziště Ban Chiang
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státThajskoThajsko Thajsko
Ban Chiang
Ban Chiang
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumiii
Odkaz575 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1992 (16. zasedání)

Ban Chiang je archeologické naleziště nacházející se v thajské provincii Udon Thani ve východní části země (region Isán). Bylo zde objeveno velké množství kameninových nádob, ale i dokladů o zemědělství, výrobě kovových předmětů a jejich používání.

Popis

Lokalitu objevil v roce 1966 Steve Young. Výzkumy pak ukázaly, že archeologické nálezy pocházejí z doby bronzové až železné. Ban Chiang je považován za nejdůležitější prehistorické naleziště v jihovýchodní Asii. Zachycuje důležité etapy kulturní, společenské a technologické evoluce místního obyvatelstva a lidstva obecně. Ve zdejší nekropoli byla nalezena řada keramických a kovových předmětů.

Určení stáří lokality bylo provedeno několika metodami, které dávaly různé výsledky. Pomocí metody radioaktivního uhlíku se dospělo k informaci, že lokalita byla obývána minimálně od 15. století př. n. l., i když předchozí průzkumy mluvily až o dataci 4400 let př. n. l.

Fotogalerie

Související hesla