Liga spravedlnosti: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značka: editor wikitextu 2017
→‎Filmy: aktualizace, plus odstranění neautorizovaného překladu nátzvu
značka: editor wikitextu 2017
Řádek 110: Řádek 110:
* 2017 – ''Teen Titans: The Judas Contract'' – americký animovaný video film, režie [[Sam Liu]].
* 2017 – ''Teen Titans: The Judas Contract'' – americký animovaný video film, režie [[Sam Liu]].
* 2017 – ''[[Liga spravedlnosti (film)|Liga spravedlnosti]]'' – americký film, režie [[Zack Snyder]]
* 2017 – ''[[Liga spravedlnosti (film)|Liga spravedlnosti]]'' – americký film, režie [[Zack Snyder]]
* 2019 – ''Liga Spravedlivých vs Fatální Pětka / (Justice League vs the Fatal Five )'' – americký animovaný video film, režie [[Sam Liu]].
* 2019 – ''Justice League vs the Fatal Five'' – americký animovaný video film, režie [[Sam Liu]].
* 2020 – ''Justice League Dark: Apokolips War'' – americký animovaný video film, režie [[Matt Peters]] a [[Christina Sotta]].


=== Seriály ===
=== Seriály ===

Verze z 14. 9. 2020, 08:12

Liga spravedlnosti, někdy též Liga spravedlivých, v anglickém originále Justice League, nebo také Justice League of America či JLA, je fiktivní tým superhrdinů z komiksových příběhů publikovaných vydavatelstvím DC Comics. Tým vytvořil autor Gardner Fox, poté co přepracoval původní koncept Justice Society of America. Poprvé byl představen v The Brave and the Bold #28 v únoru 1960. Původní sestavu tvořili Superman, Batman, Wonder Woman, Flash (Barry Allen), Green Lantern (Hal Jordan), Aquaman (Arthur Curry) a Martian Manhunter. Sestava týmu je však často proměňována, v průběhu let v týmu byli další superhrdinové, jako jsou Green Arrow, Captain Marvel, Black Canary, Atom, Hawkman, Elongated Man, Red Tornado, Firestorm, Zatanna, Hawkgirl, Cyborg nebo Shazam!

Vydání

Zlatá éra komiksu

V roce 1940 začaly být vydávány komiksové příběhy superhrdinského týmu Justice Society of America, který stvořili Sheldon Mayer a Gardner Fox. Komiks spojoval nejoblíbenější komiksové postavy od DC Comics a u čtenářů si získal oblibu až do poválečného propadu zájmu o superhrdinský komiks. Poté, co se v 50. letech podařilo obnovit zájem o superhrdinský komiks a s rozsáhlými změnami byly restartovány příběhy postav jako Flash či Green Lantern, přišla řada i na supertým. Tehdejší redaktor u DC Julius Schwartz vyzval Gardnera Foxe, aby znovu vyzvedl jejich JSA tým, avšak s všeobecným zájmem o americké sportovní ligy byl název týmu změněn na Justice League of America.

V lednu 1960 se JLA objevila v komiksu The Brave and the Bold #28 a od října téhož roku získala vlastní komiks Justice League of America. Prvních osm let sérii psal Gardner Fox a kreslil Mike Sekowsky. Série okamžitě zaznamenala úspěch, který se u konkurenčního Marvel Comics odrazil ve stvoření týmu Fantastic Four a později i Avengers. Roku 1968 byli původní autoři nahrazeni scenáristou Dennym O'Neilem a kreslířem Dickem Dillinem, druhý jmenovaný u série vydržel až do roku 1980. V roce 1970 se tým přesídlil ze základny v jeskyni na Rhode Islandu do satelitu na orbitě Země, a tím založil tradici mimozemské základny JLA. Číslem 100 byl O'Neil nahrazen autorem Lenem Weinem. Dalšími autory byli i Martin Pasko a Steve Englehart. Po smrti Dillina se o kresbu starali George Pérez, Don Heck a Rich Buckler. Závěr původní série Justice League of America #258-261 vytvořili J. M. DeMatteis a Luke McDonnell.

Justice League International

Roku 1986 byl komiks týmu nahrazen spin-offem Justice League International, autory byli Keith Giffen, J. M. DeMatteis a Kevin Maguire. V týmu byly postavy Batman, Black Canary, Blue Beetle, Captain Marvel, Doctor Light, Doctor Fate, Martian Manhunter, Mister Miracle a Green Lantern (Guy Gardner). Série byla zrušena v roce 1996.

Dalšími spin-offy byly: Justice League Europe, Extreme Justice a Justice League Task Force.

JLA

Kreslíř Jim Lee představuje číslo Justice League v rámci New 52 (2012).

Slabý prodej spin-offů vedl v roce 1996 k obnově série v limitované sérii Justice League: A Midsummer's Nightmare, jejímiž autory byli Mark Waid a Fabian Nicieza. Série navrátila týmu původní sestavu. Od roku 1997 byla vydávána série JLA, jejímž autory byli Grant Morrison a Howard Porter. V sérii byl Flashem Wally West a Green Lanternem Kyle Rayner. Nová základna týmu nese název "Watchtower" a je umístěna na Měsíci. JLA se brzy stala nejprodávanější sérií u DC. Morrison odešel po čísle 41, novými autory se tak stali Mark Waid a Joe Kelly. V téže době byla vydána i minisérie Justice League Elite. Příběhy poté psali i John Byrne, Chuck Austen a Kurt Busiek. Číslem 115 se k sérii dostali Geoff Johns a Allan Heinberg, kteří se museli poprat s odkazem eventu Identity Crisis a přivedli tým k eventu Infinite Crisis. Finální příběh JLA #120-125 napsal Bob Harras.

Justice League of America Vol. 2

Po událostech z eventu Infinite Crisis začala být vydávána nová série Justice League of America (vol. 2). Autory byli scenáristé Brad Meltzer, Dwayne McDuffie, Len Wein a James Robinson, a kreslíři Ed Benes, Mark Bagley a Brett Booth. Série skončila crossoverem "Flashpoint".

The New 52

Po restartu DC vesmíru v roce 2011 známém jako New 52 byla celá série restartována. Novými autory série Justice League (Vol. 2) se stali Geoff Johns a Jim Lee. Po čísle 12 Leeho nahradil Ivan Reis. Série přinesla nový původ týmu a další příběhy. Základním týmem byli Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern (Hal Jordan), Aquaman, Flash (Barry Allen) a Cyborg.

Restartem také prošla série Justice League International a vznikla nová Justice League Dark, kterou tvořili John Constantine, Shade, Changing Man, Madame Xanadu, Deadman a Zatanna. Justice League Dark vytvořili Peter Milligan a Mikel Janin. V čísle devět se autorem stal Jeff Lemire. Od čísla dvacet čtyři sérii píše J. M. DeMatteis.

Série Justice League International byla již po dvanácti číslech zrušena. A od dubna 2013 byla nahrazena sérií Justice League of America Volume 3. Prvních sedm čísel napsal Geoff Johns ve spolupráci s různými kreslíři. Od čísla osm se série chopil autor Matt Kindt. Série se odehrává nezávisle na sérii Justice League. Členy tohoto týmu jsou Steve Trevor, Martian Manhunter, Green Arrow, Hawkman, Catwoman, Green Lantern (Simon Baz), Stargirl, Katana a Vibe.

Členové Justice League byli i hlavními postavami v crossoverech Trinity War a Forever Evil.

Znovuzrození hrdinů DC

Po relaunchi Znovuzrození hrdinů DC byla od září 2016 do června 2018 vydávána třetí série titulu Justice League. Sérii ze začátku psal Bryan Hitch a kreslil Tony S. Daniel. Na pozici kreslířů se brzy vystřídala řada dalších osob (Jesús Merino nebo Neil Edwards) V číslech 12 a 13 převzal psaní komiksu Tim Seeley, kresby se chopil Christian Duce. Od čísla 14 pokračoval Bryan Hitch a v roli kreslíře dále působil Fernando Pasarin. Duo sérii opustilo číslem 32. Poté se scénáře ujal scenárista Christopher Priest a kresby Pete Woods a později další kreslíři. Třetí série skončila číslem 43.

V červnu 2018 navázala čtvrtá série, kterou psal Scott Snyder a nejdříve kreslil Jim Cheung.

Česká vydání

V České republice vydává komiksové knihy Justice League nakladatelství BB/art.

Filmy a seriály

Filmy

  • 1997 – Justice League of America - americký hraný televizní pilotní film k nezrealizovanému seriálu.
  • 2008 – Liga spravedlivých: Nová hranice / (Liga spravedlivých: Nová hranice) – americký animovaný video film, režie Dave Bullock.
  • 2010 – Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích / (Justice League: Crisis on Two Earths) – americký animovaný video film, režie Lauren Montgomery a Sam Liu.
  • 2012 – Liga spravedlivých: Zánik / (Justice League: Doom) – americký animovaný video film, režie Lauren Montgomery.
  • 2013 – Liga spravedlivých: Záchrana světa / (Justice League: The Flashpoint Paradox) – americký animovaný video film, režie Jay Oliva.
  • 2014 – Liga spravedlivých: Válka / (Justice League: War) – americký animovaný video film, režie Jay Oliva.
  • 2014 – Liga spravedlivých: V pasti času / (JLA Adventures: Trapped in Time) – americký animovaný video film, režie Giancarlo Volpe.
  • 2015 - Lego:Liga spravedlivých vs Legie zkázy - americký animovaný video film, reżie Rick Morales.
  • 2015 – Liga spravedlivých: Trůn Atlantidy / (Justice League: Throne of Atlantis) – americký animovaný video film, režie Ethan Spaulding.
  • 2015 – Liga spravedlivých: Bohové & monstra / (Justice League: Gods and Monsters) – americký animovaný video film, režie Sam Liu.
  • 2016 – Liga spravedlivých VS Mladí Titáni / (Justice League VS Teen Titans) – americký animovaný video film, režie Sam Liu.
  • 2017 – Liga spravedlivých: Temno / (Justice League Dark) – americký animovaný video film, režie Jay Oliva.
  • 2017 – Teen Titans: The Judas Contract – americký animovaný video film, režie Sam Liu.
  • 2017 – Liga spravedlnosti – americký film, režie Zack Snyder
  • 2019 – Justice League vs the Fatal Five – americký animovaný video film, režie Sam Liu.
  • 2020 – Justice League Dark: Apokolips War – americký animovaný video film, režie Matt Peters a Christina Sotta.

Seriály

  • 1973–86 – Super Friends – americký animovaný seriál o 109 epizodách.
  • 2001–04 – Liga spravedlivých – americký animovaný seriál o 52 epizodách.
  • 2004–06 – Justice League Unlimited – americký animovaný seriál o 39 epizodách.
  • 2010–13 – Young Justice – americký animovaný seriál o 46 epizodách.
  • 2015 – Justice League: Gods and Monsters Chronicles – americký animovaný seriál o 3 epizodách. Jedná se o prolog ke stejnojmennému filmu.
  • 2016–17 – Justice League Action – americký animovaný seriál o 52 epizodách.
  • 2019 – Young Justice: Outsiders – americký animovaný seriál o 26 epizodách. Jedná se o 3. řadu původního seriálu Young Justice.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Justice League na anglické Wikipedii.