Josef Zezulka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
články a odkazy
m překlep
Řádek 34: Řádek 34:
Bytost se vyvíjí, přerozuje do vyšších a vyšších druhů. Přerozování ([[Reinkarnace|reinkarnace]]) je nedílnou součástí nauky, stejně jako tzv. Zákon odrazu, kterému Indové říkají [[Karma (hinduismus)|Karma]]. Říká, že cokoli bytost učiní, totéž se na ní vrátí, obyčejně v příštím životě. Postupem času vznikají nové a nové vývojové druhy. Zvláštností v jeho pojetí je, že se nezastavuje u člověka, ale tvrdí, že po člověku přijde jednou vyšší druh, a pak ještě vyšší a tak dál a dál. Celý cyklus se má završit splynutím s Bohem – Podstatou. Zdůrazňuje také planetární cykly, např. [[Platónský rok]], který trvá cca 24.000 let – na jeho předělech prý vzniká krizové období a v jednom takovém nyní právě žijeme, a proto právě ty nepokoje a hrůzy ve světě.
Bytost se vyvíjí, přerozuje do vyšších a vyšších druhů. Přerozování ([[Reinkarnace|reinkarnace]]) je nedílnou součástí nauky, stejně jako tzv. Zákon odrazu, kterému Indové říkají [[Karma (hinduismus)|Karma]]. Říká, že cokoli bytost učiní, totéž se na ní vrátí, obyčejně v příštím životě. Postupem času vznikají nové a nové vývojové druhy. Zvláštností v jeho pojetí je, že se nezastavuje u člověka, ale tvrdí, že po člověku přijde jednou vyšší druh, a pak ještě vyšší a tak dál a dál. Celý cyklus se má završit splynutím s Bohem – Podstatou. Zdůrazňuje také planetární cykly, např. [[Platónský rok]], který trvá cca 24.000 let – na jeho předělech prý vzniká krizové období a v jednom takovém nyní právě žijeme, a proto právě ty nepokoje a hrůzy ve světě.


V nauce je velký důraz kladen na [[Vegetariánství|vegetariánství]], rozšiřuje pojem ''Nezabiješ'' na všechna zvířata. Nedílnou součástí je přemýšlení nad smyslem života, který je podle Josefa Zezulky ''Být kladnou složkou Tvůrčího díla''. Čas je další veličina, kterou překládá: čas v podstatě neexistuje, vše je stále, trvá. Jen my svým vědomím jak prožíváme život, tak jsme do času pevně zapojeni. Myšlení rozděluje na rovnocenné části: víru (intuici) a vědění (rozum). Je chybou jen věřit, je chybou jen rozumovat. Ideálem je rovnováha - [[Kalokagathia|kalagátia]].
V nauce je velký důraz kladen na [[Vegetariánství|vegetariánství]], rozšiřuje pojem ''Nezabiješ'' na všechna zvířata. Nedílnou součástí je přemýšlení nad smyslem života, který je podle Josefa Zezulky ''Být kladnou složkou Tvůrčího díla''. Čas je další veličina, kterou předkládá: čas v podstatě neexistuje, vše je stále, trvá. Jen my svým vědomím jak prožíváme život, tak jsme do času pevně zapojeni. Myšlení rozděluje na rovnocenné části: víru (intuici) a vědění (rozum). Je chybou jen věřit, je chybou jen rozumovat. Ideálem je rovnováha - [[Kalokagathia|kalagátia]].


== Publikační činnost ==
== Publikační činnost ==

Verze z 18. 11. 2016, 19:25

Josef Zezulka
Celé jménoJosef Zezulka
Období20. století
Narození30.3.1912
Brno
Úmrtí13.12.1992
Praha
Oblasti zájmubiotronika, filozofie, léčitelství, vegetariánství
Významná dílaBytí - životní filozofie, Přednášky I, Přednášky II
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Zezulka (1912–1992) byl český filosof, léčitel a zakladatel oboru biotronika. Je autorem mnoha filosofických děl. Bytí životní filosofie je jeho nejznámějším dílem. Ve svém díle se zabývá zejména vznikem a životem vesmíru, vývojem bytosti, karmou, vegetariánstvím a životní energetikou.

Životopis

Čerpáno z knihy Život přinašeče [1]

Josef Zezulka se narodil v Brně 30. března 1912. Celý život však prožil v Praze. Před 2. světovou válkou má obchod s cukrovinkami. Za války se aktivně účastní západního odboje, po únoru 1948 je mu zabaven obchod, pracuje v Národním muzeu jako účetní a později následkem další perzekuce jako dozorce ve sbírkách. Je ale znám jinými svými aktivitami – životní filosofií Bytí a její součástí biotronikou. S oběma začíná na Velikonoce roku 1945, kdy u něj proběhne jakési probuzení, jakési rozevření vědomí a obě pak pěstuje a rozvíjí celý život.

V roce 1968, za pomoci ministra zdravotnictví Vlčka, je blízko zařazení biotroniky do systému státní léčby, ale vše je přerušeno okupací spojeneckých vojsk. V roce 1982 v rámci Psychoenergetické laboratoře profesora Kahudy provádí výzkum léčby biotronikou v nemocnici ve Vimperku. Léčitelství se věnuje hlavně ve svém bytě, kam k němu dochází lidé pro pomoc. Léčí více než 40 let.

Svoji filosofii Bytí přednáší víceméně tajně (doba komunistického Československa nepřeje podobných aktivitám) na různých přednáškách po soukromých bytech. Jednou z výjimek je Mezinárodní psychotronický kongres v roce 1973 v Praze, kde vystupuje veřejně s velkým úspěchem. Tajně také nauku sepisuje a jeho přátelé knihy a statě přepisují a kopírují. Statě vychází i na západě v nejrůznějších publikacích[2][3]. K veřejnému vydání jeho filozoficko-náboženských knih dochází až po roce 1989. Umírá v roce 1992.

Biotronika Josefa Zezulky

Slovo biotronika vymýšlí a naplňuje právě Josef Zezulka, jako jeden z léčitelských směrů[4]. Podle Zezulky se člověk skládá ze 3 základních částí: hmotné, psychické a vitální[5]. Stejně se dělí i choroby. Zezulkova biotronika se týká doplňování a harmonizace právě vitálních tělesných sil. Tvrdí, že každý člověk má základní kvótu tělesných sil, nutných k životu[6]. Dále pak má vlastní silový systém i každý orgán a buňka. Všechny tyto systému jsou provázány a léčitel-biotronik na tyto silové systému působí, když jsou narušené či poškozené. Zezulka léčil zásadně zdarma[7]. Jeho žák a pověřený pokračovatel Tomáš Pfeiffer říká, že biotronika nenahrazuje medicínu[8], ale chce se starat právě o oblast vitálních sil, kde klasická medicína selhává. V současné době probíhá Petice za prosazení biotroniky do systému zdravotnictví[9], o což usiloval i Josef Zezulka.

Filozofie Bytí

Čerpáno z knihy Bytí[5]

Jeho filosofie Bytí zahrnuje širokou škálu filozoficko-náboženských jevů. Zabývá se také kosmologií a biofyzikou. Podstata (Bůh), ze které vzniklo vše co jest dělením. Vznikla tak hmota, duch a vitalita, která prostupuje a oživuje prvé dvě. Hmota duch i vitalita jsou tvořeny 4 základními prvky, které jsou dostředivost, odstředivost, žár a chlad, tomu to dění a dělení říká Zezulka Tvůrčí čtyřka. Vše podléhá stejným přírodním zákonům. Cykly, pendlování vidí ve všem – v dechu člověka, v dechu planety (střídání ročních období), ale i v tzv. dechu vesmíru, kdy se ve vesmíru cyklicky pravidelně střídají 4 fáze. My se nyní nacházíme ve fázi dostředivé a klidové, kdy vše chladne. V této fázi se prošla hmota a duch a vznikla tak prvá bytost, prvé jsem.

Bytost se vyvíjí, přerozuje do vyšších a vyšších druhů. Přerozování (reinkarnace) je nedílnou součástí nauky, stejně jako tzv. Zákon odrazu, kterému Indové říkají Karma. Říká, že cokoli bytost učiní, totéž se na ní vrátí, obyčejně v příštím životě. Postupem času vznikají nové a nové vývojové druhy. Zvláštností v jeho pojetí je, že se nezastavuje u člověka, ale tvrdí, že po člověku přijde jednou vyšší druh, a pak ještě vyšší a tak dál a dál. Celý cyklus se má završit splynutím s Bohem – Podstatou. Zdůrazňuje také planetární cykly, např. Platónský rok, který trvá cca 24.000 let – na jeho předělech prý vzniká krizové období a v jednom takovém nyní právě žijeme, a proto právě ty nepokoje a hrůzy ve světě.

V nauce je velký důraz kladen na vegetariánství, rozšiřuje pojem Nezabiješ na všechna zvířata. Nedílnou součástí je přemýšlení nad smyslem života, který je podle Josefa Zezulky Být kladnou složkou Tvůrčího díla. Čas je další veličina, kterou předkládá: čas v podstatě neexistuje, vše je stále, trvá. Jen my svým vědomím jak prožíváme život, tak jsme do času pevně zapojeni. Myšlení rozděluje na rovnocenné části: víru (intuici) a vědění (rozum). Je chybou jen věřit, je chybou jen rozumovat. Ideálem je rovnováha - kalagátia.

Publikační činnost

Před listopadem 1989 nemohla být v Československu oficiálně vydána žádná jeho kniha. K postupnému vydávání dochází až od r. 1990 v nakladatelství Tomáš Pfeiffer - Dimenze 2+2, Praha:

Související články

Externí odkazy

Reference

  1. Tomáš Pfeiffer. Život přinašeče. Dimenze 2+2 Praha, 2012, http://www.dub.cz/cs/zivot-prinasece.php
  2. Stanley Krippner, Alberto Villoldo: The Realms of Healing, 3rd ed. (Celestial Arts Press) (rev. ed. 1977) ISBN 0-89087-474-3 str. 177-195 https://books.google.cz/books?hl=cs&id=uXsoAQAAMAAJ&focus=searchwithinvolume&q=zezulka
  3. Stanley Krippner: Psychoenergetic Systems: The Interface of Consciousness, Energy and Matter (Gordon & Breach) 1979 str. 131-133 https://books.google.cz/books?hl=cs&id=exp_AAAAMAAJ&dq=stanley+Krippner%3A+Psychoenergetic+Systems+google+books&focus=searchwithinvolume&q=zezulka
  4. http://zivotni-energie.cz/josef-zezulka.html
  5. a b ZEZULKA Josef, Bytí životní filosofie, Dimenze 2+2, 2012, s. 22, http://www.dub.cz/cs/josef-zezulka-byti-zivotni-filosofie-online-kniha.php
  6. uspořádal Tomáš Pfeiffer, Zezulkova Biotronika, Dimenze 2+2, 2012, http://www.dub.cz/cs/zezulkova-biotronika-online-kniha.php
  7. https://theses.cz/id/aah71i/fenomn_litelstv_-_cd_verze.pdf, s. 16
  8. http://www.dub.cz/cs/biotronika-rozhovor-s-tomasem-pfeifferem.php
  9. http://www.dub.cz/cs/petice-na-podporu-biotroniky.php