Valná hromada: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Wikislovník}} do odkazů a s parametrem
Řádek 14: Řádek 14:
* [http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90 Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích]
* [http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90 Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích]


[[Kategorie:Management]]
[[Kategorie:Obchodní společnosti]]
[[Kategorie:Obchodní společnosti]]
[[Kategorie:Orgány právnických osob]]
[[Kategorie:Orgány právnických osob]]
[[Kategorie:Sbory]]
[[Kategorie:Kolektivní orgány]]

Verze z 24. 7. 2015, 18:33

Valná hromada je časté označení nejvyššího orgánu obchodní společnosti či jiné právnické osoby korporačního typu, který dělá nejdůležitější rozhodnutí. Schází se v různých intervalech, určených stanovami nebo zakladatelskou listinou. Může ji také svolat statutární orgán (výbor, představenstvo) při důležitých událostech. Právo účastnit se jí mají členové společnosti, resp. akcionáři.

Valnou hromadu v ČR, dle zákona o obchodních korporacích (do konce roku 2013 dle obchodního zákoníku) vytváří společnost s ručením omezeným a akciová společnost. Schází se alespoň jednou za rok.

Pravomoci

Jsou upraveny stanovami a právními předpisy (u obchodních společností zákonem o obchodních korporacích). Jelikož je nejvyšším orgánem, může rozhodovat o všech záležitostech společnosti, například o obsahu a změně stanov společnosti, schválení účetní závěrky, rozdělení zisku, zrušení společnosti nebo její vnitřní organizaci.

Způsob volby

Hlasují přítomní členové, kteří mohou mít rozdílný počet hlasů, podle druhu jejich členství, vlastnictví a typu akcií apod. Mohou se shodnout jednohlasně či většinově, podle toho o jakou záležitost se jedná a jak toto hlasování upravují pravidla společnosti.

Externí odkazy