Josef Kábrt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplněk, portály, kat
m doplněk, typo, odkazy
Řádek 1: Řádek 1:
'''Josef Kábrt''' (14. října 1920 Lomnice nad Popelkou - 7. února 1989 Praha) byl český malíř, grafik, ilustrátor, animátor, režisér a scénárista [[Animovaný film|animovaného filmu]], spoluzakladatel studia animovaného filmu [[Bratři v triku]].
'''Josef Kábrt''' (14. října [[1920]] [[Lomnice nad Popelkou]] - [[7. únor]]a [[1989]] [[Praha]]) byl český malíř, grafik, ilustrátor, animátor, režisér a scénárista [[Animovaný film|animovaného filmu]], spoluzakladatel studia animovaného filmu [[Bratři v triku]].


U filmu začínal po studiích na pražské Uměleckoprůmyslové škole v roce 1942 ve filmových ateliérech ve Zlíně, kde zpočátku spolupracoval na německém animovaném seriálu ''Fritz und Fratz''. Po skončení války společně s [[Jiří Trnka|Jiřím Trnkou]] zakládal Studio animovaného filmu, pozdější studio [[Bratři v triku]]. Mezi jeho neznámější práce patří výtvarná splupráce na snímcích ''[[Povídání o pejskovi a kočičce (filmová série)|Povídání o pejskovi a kočičce]], ''[[Stvoření světa (film)|Stvoření světa]]'', režijní práce na filmech ''Tragédie vodníkova'' nebo [[Večerníček|večerníčkových]] seriálech ''[[O Petrovi]]'' a ''[[O klukovi z plakátu]]''.
U filmu začínal po studiích na pražské Uměleckoprůmyslové škole v roce 1942 ve filmových ateliérech ve Zlíně, kde zpočátku spolupracoval na německém animovaném seriálu ''Fritz und Fratz''. Po skončení války společně s [[Jiří Trnka|Jiřím Trnkou]] zakládal Studio animovaného filmu, pozdější studio [[Bratři v triku]]. Mezi jeho neznámější práce patří výtvarná splupráce na snímcích ''[[Povídání o pejskovi a kočičce (filmová série)|Povídání o pejskovi a kočičce]]'', ''[[Stvoření světa (film)|Stvoření světa]]'', režijní práce na filmech ''Tragédie vodníkova'' nebo [[Večerníček|večerníčkových]] seriálech ''[[O Petrovi]]'' a ''[[O klukovi z plakátu]]''. Mezi jeho spolupracovníky patřil, mimo jiné, například [[Jiří Trnka]], [[Ota Hofman]] nebo [[Jiří Brdečka]].


Kromě toho také kreslil [[komiks]]y do časopisu ''[[Ahoj na sobotu]]'' a věnoval se i volné malířské tvorbě.
Kromě toho také kreslil [[komiks]]y do časopisu ''[[Ahoj na sobotu]]'' a věnoval se i volné malířské tvorbě.

Verze z 20. 9. 2013, 21:55

Josef Kábrt (14. října 1920 Lomnice nad Popelkou - 7. února 1989 Praha) byl český malíř, grafik, ilustrátor, animátor, režisér a scénárista animovaného filmu, spoluzakladatel studia animovaného filmu Bratři v triku.

U filmu začínal po studiích na pražské Uměleckoprůmyslové škole v roce 1942 ve filmových ateliérech ve Zlíně, kde zpočátku spolupracoval na německém animovaném seriálu Fritz und Fratz. Po skončení války společně s Jiřím Trnkou zakládal Studio animovaného filmu, pozdější studio Bratři v triku. Mezi jeho neznámější práce patří výtvarná splupráce na snímcích Povídání o pejskovi a kočičce, Stvoření světa, režijní práce na filmech Tragédie vodníkova nebo večerníčkových seriálech O Petrovi a O klukovi z plakátu. Mezi jeho spolupracovníky patřil, mimo jiné, například Jiří Trnka, Ota Hofman nebo Jiří Brdečka.

Kromě toho také kreslil komiksy do časopisu Ahoj na sobotu a věnoval se i volné malířské tvorbě.

Externí odkazy