Sofie Litevská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sofie Litevská
Polská královna
Portrét
Sofie Litevská, idealizující portrét z roku 1519
Doba vlády14241434
Korunovace12. února 1424
Narozeníasi 1405
Úmrtí1461
PohřbenaWawel, Krakov
ManželVladislav II. Jagello
PotomciVladislav III. Varnenčik
Kazimír IV. Jagellonský
OtecOndřej Holšanský
MatkaAlexandra Drucká
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sofie Litevská (polsky Zofia Holszańska; bělorusky Соф'я Гальшанская, Sofja Halšanskaja; litevsky Sofija Alšėniškė; asi 14051461) byla polská královna, čtvrtá a poslední manželka polského krále Vladislava II. Jagella.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vladislavovi II. bylo už přes šedesát, když si 24. (nebo 7.) února 1422 bral za ženu asi sedmnáctiletou Sofii, dceru litevsko-ruského knížete Ondřeje Holšanského (Андрэй Гальшанскі) a kněžny Alexandry Drucké. Svatba se odehrála v běloruském městě Novogrodek. 12. února 1424 byla Sofie v sídelním Krakově korunována polskou královnou. Královna Sofie iniciovala první překlad Bible do polštiny.

Z předchozích manželství měl jen jednu přeživší dceru Hedviku, která zemřela v roce 1431, ve třiadvaceti letech, možná na otravu. Sofie Vladislavovi II. konečně porodila vytoužené mužské dědice. Jejími potomky byli:

Další syn, také Kazimír, zemřel, když mu byl jeden rok. Část polské šlechty odmítala syny Vladislava II. a Sofie Litevské jako dědice polského trůnu, protože neměli krev Piastovců. Vladislav II. musel šlechtě udělit nová privilegia, aby situaci urovnal. V roce 1434 Sofie ovdověla.

Sofie přežila svého nejstaršího syna Vladislava, ale dočkala se toho, že se polským králem a bratrovým nástupcem stal mladší syn Kazimír.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sophia of Halshany na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Polská královna
Předchůdce:
Alžběta z Pilicy
14241434
Sofie Litevská
Nástupce:
Alžběta Habsburská