Sodor (fiktivní ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostrov Sodor
The Island of Sodor
Geografie

Poloha Sodor
Poloha Sodor

Hlavní městoSuddery
Rozloha~2 500 km²
Nejvyšší bodCuldee Fell (624 m n. m.)
Časové pásmo+0 (letní +1)
Obyvatelstvo
Počet obyvatel~177,000
Jazykangličtina, sudričtina (Sudric)
Národnostní
složení
Sodořané, Britové, Irové
Náboženstvíkřesťanství (anglikánské)
Státní útvar
Státní zřízeníbritské korunní závislé území
KrálKarel III.
Hlavní představitel"Starosta Sodoru"

Ostrov Sodor je fiktivní ostrov, na němž se z velké části odehrává dětský televizní pořad (původně knižní série) Lokomotiva Tomáš. Původně byl vytvořen roku 1945 Rev. Wilbertem Awdrym pro jeho knižní sérii v anglickém originále zvanou The Railway Series, která dala později vzniknout televiznímu seriálu vytvořeného pod Britt Allcroftovou (1984–2021, spin-off 2021–současnost).

Inspirace a vytvoření[editovat | editovat zdroj]

Rev. Wilbert Awdry ve své knize The Island of Sodor: Its People, History and Railways popisuje, že chtěl, aby se děj jeho knižní série odehrával na místě, které není vzdálené od jeho domovské Británie. Ovšem chtěl také, aby železnice, kde se jeho příběhy odehrávají, byla oddělena od Britských drah (British Railways), aby tak mohl s lokacemi v příbězích dělat vše, co si přeje.

Během jeho návštěvy ostrova Man ho zaujalo, že tamější diecéze zvaná Diocese of Sodor and Man, v druhé části názvu odkazuje na skutečné místo, ovšem první část žádným reálným místem není (ve staré severštině totiž je slovo Suðreyjar výrazem pro "jižní ostrovy", které označují skotské Herbidy).

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Poloha Sodoru

Ostrov Sodor je součástí Britských ostrovů a konkrétně leží mezi ostrovy Velká Británie a Irsko v Irském moři. Západně od ostrova Sodor se nachází reálný ostrov Man, jižně malý fiktivní Mlžný ostrov (který by však mohl být označen za přízračný ostrov kvůli jeho nezobrazování na mapách a existenci až v CGI provedení) a východně se nachází anglická část ostrova Velké Británie, od níž je ostrov Sodor oddělen pouze úzkým průlivem a spojen je železničním zdvihacím mostem nedaleko města Barrow-in-Furness. Součástí fiktivního Sodoru je tak de facto reálný ostrov Walney Island na němž se nachází město Vickerstown, které i proto bylo Awdryho inspirací pro sodorské nejzápadnější město Vicarstown.[1]

Hlavním městem ostrova je město Suddery, ovšem největším městem je Tidmouth. Dalšími významnými obcemi jsou dopravní křižovatka Knapford, Ffarquhar s nedalekým kamenolomem nebo Brendam, kde je největší přístav ostrova.

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Železniční síť[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově Sodor se primárně nachází železniční síť s normálním rozchodem (1435 mm), jež je v pořadu známá také jako the North Western Railway. Skládá se z hlavní tratě vedoucí ze západu ostrova až k východu, kde spojuje sodorskou železnici s železnicí britskou, a několika vedlejších tratí (většina postav vlaků má svou vlastní trať, resp. ji s někým sdílí), které se nacházejí po celém ostrově vyjma jeho severovýchodní části. Přednostou železnice s normálním rozchodem je tlustý kontrolor Sir Topham Hatt.[2] V centrální části Sodoru se nachází také úzkorozchodná železnice (686 mm - založena na základě skutečné Talyllyn Railway). Vede primárně v sodorských horách a údolích (jedinou současně funkční je the Skarloey Railway). Přednostou úzkorozchodné železnice je hubený kontrolor pan Percival.[3] Další železnicí ostrova Sodor je polní železnice, resp. malá železnice (381 mm), také známá jako the Arlesdale Railway, nacházející se pouze v severozápadní části ostrova v místech, kudy dříve vedla zrušená úzkorozchodná the Mid Sodor Railway až do přímořského města Arlesburgh. Přednostou malé železnice je malý kontrolor pan Fergus Duncan.[4] V původní knižní sérii se objevovala také čtvrtá železniční síť a to ozubnicová dráha, resp. horská železnice (800 mm) nacházející se v středoseverní hornaté části ostrova vedoucí až na sodorský nejvyšší vrchol ve výšce 624 metrů. Tato železnice je zvaná the Culdee Fell Railway podle hory, kterou prochází. Kontrolorem horské železnice je manažer pan Walter Richards.[5]

Vlaky[editovat | editovat zdroj]

Je možné si povšimnout, že na sodorských železnicích se nachází majorita parních lokomotiv, které mají vlastní strojovnu (Sodor Steamworks ve městě Crovan's Gate).[6] Je to kvůli tomu, že na Sodoru na rozdíl od britských a evropských a jiných světových železnic neproběhla během 20. století dieselizace (ang. dieselisation), a když tak pouze částečná.[7] Ba naopak spousta parních lokomotiv byla na Sodoru zachráněna z Britských drah před sešrotováním. I přes to se na Sodoru nachází také spousta dieselových lokomotiv, které mají také vlastní strojovnu (Vicarstown Dieselworks)[8]. V období CGI seriálu se na sodorské železnici objevovaly také vlaky s jiným než parním či dieselovým pohonem (baterie, elektrický pohon, aj.).

Statut ostrova[editovat | editovat zdroj]

Vlajka ostrova Sodor

Ostrov Sodor není součástí Spojeného království, ale spadá pod britskou korunu. Jedná se tak, stejně jako v případě ostrovů Man, Jersey a Guernsey, o britské korunní závislé území.

Sodor disponuje vlastní vlajkou mající dva horizontální modré pruhy v horní a dolní části vlajky, dále jedním bílým horizontálním pruhem uprostřed, který je shora i zdola oddělen od modrých pruhů úzkými zlatými pruhy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sodor (fictional island) na anglické Wikipedii.

  1. Vicarstown. Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. North Western Railway (T&F). Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Skarloey Railway (T&F). Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Arlesdale Railway (T&F). Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Culdee Fell Railway (T&F). Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Sodor Steamworks. Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. British Railways. Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Vicarstown Dieselworks. Thomas the Tank Engine Wikia [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. (anglicky)